I Hrvatska najavila borbu protiv «lažnih vijesti»


Europska komisija pokrenut će u ožujku posebnu platformu na kojoj će „ministarstvo istine“ alarmirati siroti puk o navodnim „lažnim vijestima“.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

U novi projekt određivanja što je istina, a što laž uključit će se i Hrvatska, javlja Poslovni Dnevnik, a prenosi tribun.hr. Kako navode iz državnog aparata, tim povodom uspostavit će se nacionalne kontakt-točke, koje će imati zadatak da o pojavi namjerno objavljenih dezinformacija alarmiraju u realnom vremenu druge članice EU.

Cijela stvar provodit će se putem sustava za brzo uzbunjivanje i zaštićene digitalne platforme koja bi trebala krenuti s radom u ožujku.

Sve to dio je takozvanog Akcijskog plana Europske komisije, koja se na to odlučila zbog – izbora u svibnju. Međutim, kao glavni razlog cijelom projektu navode se «lažne vijesti» koje se, gle čuda, povezuju s nacionalističkim i inim opozicijskim pokretima suprotstavljenim samouništavajućem kvazi-demokratskom sustavu.

Primjera radi, kao najveći izvori tih «lažnih vijesti» navode se, gle opet čuda, Rusi, dok je oličenje trezvenosti i iskrenosti imenom Jean-Claude Juncker upro prstom u «Orbane», «Salvinije» i njima slične premijere koji navodno šire laži o imigrantima. Dakako, sve ono što se o imigraciji negativnog čuje iz praktički svih medija, mora biti laž.

Pritom će se uobičajeno birati izlizani profinjeni izrazi poput «pluralizma», «slobode govora» ili «kritičkog razmišljanja» kako bi se režimske medije prezentiralo kao «istinite», dok će se one sa suprotne strane jednostavno skinuti s medijskog prostora pustim klevetanjem ili brisanjem na razini Orwellove 1984.

KT