Jedina katolička kraljica u Africi


Kraljica Masenate Mohato Seeiso supruga je kralja države Lesoto – Letsija III. Oboje su katolici, a njihovo vjenčanje bilo je državni spektakl 2000. upriličen na stadionu pred čak 40 000 ljudi.

Kraljica Masenate Mohato Seeiso je rođena 2. lipnja 1976. Vjenčali su se 18. veljače 2000. godine, u doba kad su njoj bile 23 godine, a njemu 36. Sakrament vjenčanja podijelio im je tadašnji katolički nadbiskup Maserua (glavnog grada države Lesoto) mons. Bernard Mohlalisi.

Masenate Mohato Seeiso prva je kraljica u suvremenoj povijesti Lesota koja je podrijetlom iz građanskog staleža. Za kralja Letsija III. zaručila se još u doba studija na Nacionalnom sveučilištu Lesota, inače izvorno nastalo kao katolička obrazovna ustanova, piše portal povijest.hr.

Kraljevsko vjenčanje bilo je državni spektakl, a održano je na stadionu u spomenutoj državnoj prijestolnici Maseruu. Vjenčanju je prisustvovao i južnoafrički političar Nelson Mandela.

Kraljica Seeiso se bavi karitativnim radom, a posebice vodi brigu o sirotištima te oboljelima od AIDS-a. Bračni par ima troje djece.

Lesoto je država-enklava u južnoj Africi u potpunosti okružena teritorijem Južnoafričke Republike. Članica je Commonwealtha. Ima oko dva milijuna stanovnika od kojih je 95% kršćana, od tog broja 40% je katolika.

Ž.I., KT