Rim

Kardinal Krajewski siromašnima uključio električnu energiju


Talijanski mediji 13. svibnja pišu o hrabrosti Papina djelitelja milostinje kardinala Konrada Krajewskog i nazivaju ga „Papinim Robinom Hoodom“ jer je prekršio zakon kako bi vratio električnu energiju u zgradu naseljenu skvoterima u Rimu.

Zgrada se nalazi na Eskvilinu, u širem središtu grada. Struja joj je isključena 6. svibnja čime je 400 njezinih stanara ostalo u mraku.

Krajewski, Papin djelitelj milostinje, u subotu ih je otišao posjetiti. Spustio se u šaht u kojem se nalaze električna brojila i – „bi svjetlo“.

„Situacija je bila očajna. Preuzimam punu odgovornost. Neka mi pošalju kaznu ako žele, platit ću je“, kazao je Krajewski u razgovoru za Corriere della Sera.

U napuštenoj zgradi živi oko 400 ljudi, među kojima je stotinjak djece.

Njegov je potez kritizirao desni populist i talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini. Kardinala je pozvao da plati i „300 000 eura neplaćenih računa talijanskih obitelji“.

„Ja se ne bavim politikom nego humanitarnim radom i brinem se za te ljude, obitelji i djecu“, odgovorio je Krajewski.

Nakon što je kardinal uključio električnu energiju, u subotu navečer pred zgradu su stigli radnici rimske elektrodistribucije kako bi je opet isključili. U tome su ih spriječili skvoteri formiravši ljudski lanac.

Na kardinalovu stranu stali su mnogi humanitarci, među kojima i Lucia Ercoli, direktorica Medicina Solidale, udruge liječnika volontera koji se brinu za siromašne i najslabije osobe u Rimu. „Ostaviti djecu u mraku“, kazala je Ercoliza Vatican News, „moglo bi značiti biti u mraku pred Bogom na Sudnjem danu i to mi je vrlo jasno. A Crkva – rekla bih i svaka osoba koja je u svom životu susrela Isusa iz Nazareta – ne može imati nikakvih sumnji oko toga na kojoj strani ona treba biti“.

KT