Koliko vrijede putovnice pojedinih država???


Konzultantska firma Henley & Partners objavila je godišnji izvještaj o vrijednosti putovnica zemalja svijeta rangiranih po slobodi putovanja. Bih je na 51., a Hrvatska na 21. mjestu.

Fotografija preuzeta s pixabay.com

Fotografija preuzeta s pixabay.com

Njemačka je i ove godine na prvom mjestu i državljani ove zemlje ne trebaju vize za 177 zemalja svijeta. BiH napredovala za jednu poziciju i nakon prošlogodišnjeg 52., a sada je na 51. mjestu.

Singapur je ove godine na drugom mjestu i "izgurao" je Švedsku na treće mjesto koje dijeli sa Danskom, Finskom, Francuskom, Nizozemskom, Norveškom, Japanom i Velikom Britanijom koje imaju bezvizni režim sa 175 zemalja. Državljani Singapura mogu putovati bez viza u 176 zemalja svijeta.

SAD je na petom mjestu jer su povećale broj zemalja u koje putuju bez vize na 173.

Bosna i Hercegovina ima bezvizni režim sa 105 zemalja. Kako piše rama-prozor.info kada su u pitanju zemlje u regiji najbolje kotira Slovenija koja je na 11 mjestu sa 167 zemalja u koje njihovi državljani mogu putovati bez vize. Hrvatska je na 21. mjestu, Srbija 41, Crna Gora 48, Albanija na 52, a Kosovo na 96. mjestu.

Najveći napredak napravile su bivše zemlje SSSR-a Gruzija i Ukrajina koje su ove godine završile proces liberalizacije viznog režima sa EU i dobile pristup u 32 zemlje.

Od arapskih zemalja najvredniju putovnicu imaju državljani Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su dobili bezvizni pristup za još 28 zemalja u prošloj godini.

Drugu godinu zaredom na dnu liste su Pakistan, Sirija, Irak i Afganistan čiji državljani slobodno mogu putovati u manje od 30 zemalja svijeta.

KT