Kolumbov dan i trend uništavanja spomenika u SAD-u


Spomenici Kristoforu Kolumbu, osobi zaslužnoj za otkriće Amerike, vandalizirani su u posljednjih nekoliko tjedana u različitim gradovima SAD-a.

Kolumbovo iskrcavanje

Kolumbovo iskrcavanje

Sve je kulminiralo pred 12.listopada kada se u Americi slavi blagdan posvećen tom velikom istraživaču.

Kolumbov kip u Chicagu poliven je crvenom bojom, dok su pored njega ispisane parole poput "Masovni ubojica" i "Dekolonizacija".

Policijske službe u tri grada savezne države Connecticut – Middletown, New Haven i Norwalk – također su objavile da istražuju slučajeve vandalizma na Kolumbovim spomenicima. U Middletownu je na spomeniku crvenom bojom ispisana poruka "Ubijte kolonizatore!". Sličan vandalski čin zabilježen je i u Providenceu, na Rhode Islandu.

Tijekom preoteklih nekoliko mjeseci, već su zabilježeni napadi na Kolumbove spomenike, u New Yorku i Baltimoreu. Spomenik u Baltimoreu star je 225 godina, i vjeruje se da je najstariji usčuvani spomenik Kristoforu Kolumbu u svijetu.

Kako piše tribun.hr manija rušenja i vandaliziranja spomenika zahvatila je SAD tijekom proljeća i ljeta 2017. Dok su u početku na meti bili uglavnom spomenici koji obilježavaju dio američke povijesti vezane uz Konfederaciju i američki građanski rat, nedugo zatim bijes politički motivirane rulje usmjerio se i na druge spomenike, pa je tako nastradao čak i Lincolnov spomenik, koji se borio protiv Konfederacije.

Bijes određenih skupina u SAD-u je dosegao tragikomični nivo jer kada se podvuče crta može se zaključiti kako je svim tim napadima zajedničko jedno: vandaliziraju se isključivo spomenici koji se dovode u vezu s povijesti Europljana na američkom kontinentu, čime se može zaključiti, a naročito s obzirom na poruke pronađene uz spomenike Kolumbu, da se radi o očitim djelima mržnje prema Amerikancima europskog porijekla, ukratko bijelcima. Naravno, o tome je politički nekorektno govoriti.

Postavlja se pitanje kako će policija tretirati ova djela jer se upravo u tome ogleda sav besmisao današnjih trendova.

Ako se djela ne tretiraju kao „zločin iz mržnje“ onda su obično oštećenje javnog vlasništva.

Možda se i proglase umjetničkim perfomansama kao i za vrijeme brojnih napada na crkve i ostala bogoslužna mjesta.

Kako piše povijest.hr Kristofor Kolumbo raspolagao je s tri broda na svom prvom putovanju: Santa Maria (najveći brod), Pinta i Santa Clara (s nadimkom Niña prema vlasniku Juanu Niñu). Iz Španjolske su doplovili prvo na Kanarske otoke, a zatim se otisnuli na zapad. Od Kanarskih otoka plovili su preko oceana svega pet tjedana dok nisu ugledali kopno. Prvi ga je ugledao Rodrigo de Triana, koji je stražario na Pinti, u 2 sata ujutro i odmah je probudio ostatak posade vikanjem. Pucnjem su obavijestili Kolumba.

On je kasnije tvrdio da je sam ugledao svjetla na obali nekoliko sati ranije, čime si je osigurao doživotnu mirovinu, koju su španjolski kralj i kraljica obećali prvoj osobi koja ugleda kopno.

Otok koji su ugledali pripada otočju Bahami. Kolumbo ga je prozvao San Salvador (hrv. Sveti spasitelj), no danas nije točno poznato o kojem se otoku radilo. Otok koji se danas zove San Salvador nazvan je tako 1925. pod nedokazanom pretpostavkom da je upravo to bio prvi otkriveni otok. Domoroci koje je Kolumbo tamo zatekao bili su miroljubivi i prijateljski raspoloženi. Nisu imali učinkovitog oružja, pa je Kolumbo u svoj dnevnik zapisao da bi ih sve mogao pokoriti sa svega 50 ljudi.

Na svoje drugo putovanje Kolumbo je poveo čak 17 brodova i oko 1200 ljudi. To pokazuje da je otkriće Novog svijeta u Europi dočekano s velikim entuzijazmom. Dana 12. listopada slavi se u SAD-u Columbus day, a i u drugim američkim državama slave se blagdani vezani uz otkriće Amerike.

KT