Kršćanski natpis dokazuje postojanje kralja Arthura


Otkriće latinskih riječi i kršćanskih simbola na 1 300 godina starom prozorskom okviru u Cornwallu pruža vjerodostojnost legendarnom kazivanju da je kralj Artur uistinu postojao.

Mjesto Tintagel Castle kod Cornwalla u Engleskoj povezano je s legendom o kralju Arthuru još od 12. stoljeća kad je Geoffrey od Monmoutha popularizirao mit o kralju i njegovu dvoru u svojoj knjizi Historia Regnum Britanniae (Povijest Britanskoga Kraljevstva).

Godinama su arheolozi i povjesničari tragali za dokazom postojanja kralja Arthura za kojeg se govorilo da je branio Britance od saksonske najezde u kasnom V. i ranom VI. st.

Otkriće kamenog prozorskog okvira s natpisima na latinskom jeziku i kršćanskim simbolima, danas su dokaz da je na obali Britanije uistinu postojao srednjovjekovni kraljevski dvor.

Prema izvješćima, 60 cm dugačak komad kamena ispisan je latinskim i grčkim riječima te sadrži kršćanske simbole „slične onima pronađenim u evanđeljima toga vremena.“

Djelatnici English Heritagea, institucije koja upravlja Tintagelom, kažu kako pronalazak „ide u korist teoriji da je Tintagel bio kraljevsko mjesto gdje je postojala pismena kršćanska kultura“.

O samom natpisu se ističe: „Riječi je napisao netko tko je vježbao 'rukopis' urezujući ih u kamen, zagledan u pučinu. Natpis sadrži i rimska i keltska imena 'Tito' i 'Budic' i latinsku riječ 'fili', što znači sin te 'viri duo', što znači 'dva muškarca'. Grčko slovo delta se također pojavljuje u natpisu.“

Tintagel je nalazište i originalnog srednjovjekovnog naselja koje se u legendi spominje kao sjedište kralja Arthura, a kasnije u 13. stoljeću, u Tintagelu je Richard, grof od Cornwalla, sagradio dvorac odabravši ovo mjesto sa željom da svoje stolovanje poveže upravo s legendom o Arthuru.

Marija Marić / KT