Sisak

Kuća za odbačene samohrane majke


Sisačka Udruga Betlehem, koja od 2013. brine za od društva i obitelji odbačene samohrane majke, trudnice i njihovu djecu otvorila je 23. lipnja svoju drugu kuću u Sisku.

Tom prigodom kuću je blagoslovio sisački biskup Vlado Košić, a otvorenju su bili nazočni i osnivač Udruge o. Marko Glogović, domaći župnik mons. Zdravko Novak, kancelar Biskupije mr. Janko Lulić, dekan Sisačko-katedralnog dekanata vlč. Krešimir Bulić, župnik sisačke župe Pohoda BDM vlč. Ivan Grbešić,  predsjednica Udruge Iva Grgurinović, korisnice te brojni prijatelji i volonteri.

Kuća života Emanuel nedavno je kupljena zahvaljujući donaciji vjernika Hrvatskih katoličkih misija u Sydneyju, Frankfurtu i Stuttgartu, a ima smještajni kapacitet za osam majki i njihovu djecu. U kući će korisnicama biti pružena materijalna, duhovna i psihološka podrška, a cilj je da se one ovdje osjećaju voljene sigurne i prihvaćene. U budućnosti je plan Udruge i razvijanje socijalnih usluga za samohrane majke i trudnice te razvijanje svijesti o važnosti majčinstva i kršćanskog odgoja djece.

U ime svih majki i volontera okupljenima je na dolasku zahvalila predsjednica Iva Grgurinović. Ona je istaknula kako je ova kuća znak da Bog nije zaboravio one odbačene, prezrene i najmanje. Matijašević je zahvalila svim donatorima kao i biskupu Košiću i Sisačkoj biskupiji na dosadašnjoj pomoći, a posebno svim volonterima koji su uređivali kuću i tako u nju ugradili svoju ljubav.

Svoje svjedočanstvo izrekla je i bivša korisnica Dorotea Vidas istaknuvši kako joj je boravak u kući promijenio percepciju gledanja na svijet jer je shvatila da ipak postoji netko tko bi se brinuo o njoj i njezinoj djeci u trenutku kada sama nije imala snage krenuti dalje.

Osnivač Udruge o. Marko Glogović podsjetio je kako je ovo šesta kuća samohranih majki i djece, te kako nakon što je sisačka Kuća Malog Isusa bila najmanja njihova kuća, Kuća života Emanul jedna je od najvećih. Pojasnivši naziv kuće Glogović je rekao kako su željeli da taj naziv Emanuel – Bog je s nama, bude misija, karizma i poruka Udruge gradu Sisku.

Čestitavši svima ovo veliko postignuće biskup Košić je rekao kako ova Udruga svima govori da se kršćani raduju životu, podupiru, poštuju i mole za svaki život. Biskup je naveo kako danas nažalost živimo u takvom vremenu u kojem se kršćani ismijavaju, podmeću im se laži, a Crkvu se napada, ali kako ne smijemo dopustiti da nam takvi aveti sadašnjosti kroje budućnost već kao što je poručila Majka Terezija budućnost će nam krojiti svetost, ljubav prema Bogu, poštovanje života i naša zajednička povezanost u Crkvi.

U glazbeno-scenskom dijelu programa otvorenja nastupila su djeca iz župe Budaševo te Molitvena zajednica Srca Isusova iz Siska.

KT