Londonska plutajuća crkva


Kako se Engleska Crkva sve više suočava sa slabim posjetom nedjeljnim misama, Londonska biskupija došla je do izvanredne ideje koja bi možebitno mogla privući tisuće vjernika natrag u klupe... ili barem do mola.

Riječ je o inovativnom mogućem rješenju – plutajućoj crkvi čiji je dizajn inspiriran mjehovima crkvenih orgulja. Arhitektonska firma Denizen Works, zajedno s brodogradilišnom kompanijom Turks, osvojila je tender za ovaj projekt.

Tako njihova početna vizualizacija prikazuje brod koji ima veliku dvoranu na palubi, koja izgleda poput već spomenutih mjehova orgulja koji se mogu spuštati i podizati.

Odgovarajuće nazvana plutajućom crkvom, misija broda bit će ponovno povećati zajednice vjernika na području Londona, gdje god im ogromna mreža gradskih kanala omogući pristanište. Postoji nada da će, nakon što zajednice postanu prevelike za plutajuću crkvu, moći pronaći stalno „pristanište“ u jednoj od mnogobrojnih župa Engleske Crkve koje se bore s opstankom.

Iz Denizen Worksa poručuju kako je crkva dizajnirana za više od samo nedjeljnog bogoslužja.  Nadaju se kako će moći pružiti brojne aktivnosti koje i mjesna crkva pruža: „Uz funkciju crkve, brod je dizajniran s vrlo fleksibilnim i prilagodljivim interijerom kako bi odgovarao širokom rasponu aktivnosti u zajednici, uključujući roditeljske i dječje grupe, sastanke, večernje klubove, izložbe, živu glazbu, razne tečajeve“.  

Mjehovi, kako otkrivaju iz Denizen Worksa, bit će izrađeni od materijala za jedrenje. U danu će ublažiti prirodnu sunčevu svjetlost kako bi pružila meko, ambijentalno svjetlo, no noću će biti poput kineske svjetiljke, s pozivnim sjajem koji bi privlačio pozornost prolaznika.

Ostalo je na vremenu da pokaže hoće li ova nova strategija voditi revitaliziranju zajednice vjernika Engleske Crkve. Arhitektiporučuju kako će do kraja 2018. isporučiti potpuni koncept. Ako sve bude dobro, London bi mogao vidjeti ovo inovativno plovilo koje pluta oko grada u narednih pet godina.

KT