Međunarodni dan humanitarnog djelovanja


Međunarodni dan humanitarnog djelovanja obilježava se 5. rujna. Ustanovljen je na Općoj skupštini Ujedinjenih nacija 2012.

Osnovna svrha Međunarodnog dana za humanitarno djelovanje je osvješćivanje i osiguranje platforme humanitarnog rada i njegovih aktivnosti u cijelom svijetu za pojedince, organizacije, poduzeća, volontere i institucije, na lokalnoj, nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini.

Međunarodni dan humanitarnog djelovanja, 5. rujna je ujedno obljetnica smrti majke Sv. Tereze od Kalkute koja je dobila Nobelu nagradu za Mir, 1979. za borbu i njen rad koji je poznat po nastojanjima ublažavanja patnje siromašnih. Podsjećamo, više od 45 godina ova je svetica služila gladnima, bolesnima i bez krova nad glavom.

Bosna i Hercegovina je jedna od 44 države potpisnice Rezolucije o obilježavanju ovog dana, kada bi nevladine organizacije, institucije i akteri civilnog društva trebale obilježavali ovaj dan na adekvatan način koji će poticati na solidarnost, humanitarno djelovanje i uključiti učenje i podizanje svijesti na ovu temu, javlja portal caritas.ba.

Humanitarno djelovanje kao i filantropija doprinosi kreiranju uključivog i manje ranjivog društva u cjelini. Humanitarno djelovanje može smanjiti efekte nastale u krizi, biti dodatak u zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, gradnji i obnovi gospodarstva, dječjoj zaštiti, ali ujedno biti zagovarač kulture, nauke, sporta, i zaštite kulturnog i prirodnog bogatstva. Kroz humanitarno djelovanje promoviramo prava onih najranjivijih i neprivilegiranih skupina kako bi se čuo njihov glas u krizi.

Caritas u Bosni i Hercegovini je živi svjedok ljudske patnje upravo onih najranjivijih i neprivilegiranih, e kroz svoj rad sa starim osobama, bolesnima, nemoćnima, mladima i djecom ublažava njihovu patnju i pruža ruku podrške. I na današnji dan Caritas u Bosni i Hercegovini čini dobro mnogima, kroz njegu u domovima za stare i osobe s invaliditetom, kroz brigu o djeci, kroz pomoć siromašnima i u nevolji.

Iz Caritasa BiH se zahvaljuju svim donatorima, partnerima i dobročiniteljima koji omogućavaju sva dobra koja činimo za čovjeka u potrebi.

KT