Mini bus 40 dana za život


Organizatori jesenske kampanje 40 dana za život kao novi oblik promocije života unajmili su mini bus i oblijepili ga u logom inicijative.

Poruka reklame na mini busu glasi: „Molitvena inicijativa za prestanak pobačaja u 27 hrvatskih gradova. Gradimo kulturu života.“

Kako javlja laudato.hr na reklami se nalazi i slika s djetetom te web adresa www.40danazazivot.com.

«Ovo je jedan izvrstan način prenošenja pozitivne pro-life poruke. Busom ćemo proputovati cijelu Hrvatsku i zaustaviti se u svakom gradu sudioniku. Busom će putovati nacionalni tim, volonteri i duhovni bendovi. Također, sa sobom ćemo voziti i okrunjeni kip Gospe Fatimske koji će posjetiti sva mjesta bdjenja. Time ćemo obilježiti 100-tu obljetnicu ukazanja Blažene djevice Marije u Fatmi. To je bila ideja našeg duhovnog savjetnika p. Marka Glogovića već u prošloj kampanji. Krunu kojom smo okrunili Bezgrješno Srce Marijino osobno je blagoslovio papa Franjo», rekla je Petra Tišljarić, nacionalna koordinatorica ove udruge

Nacionalni voditelj Ante Čaljkušić najavljuje i predstavljanje knjige 40 dana za život u svim gradovima sudionicima.

«Mini bus će prevoziti i za nekoliko tisuća primjeraka naše knjige 40 dana za život koju smo već uspješno predstavili u Zagrebu i Križevcima. Ovaj pro-life hit pobudio je interes i izvan Hrvatske, u Frankfurtu, Mostaru i Subotici. Prikupljene donacije idu za otvaranje Centra za život u Zagrebu i Splitu», rekao je Čaljkušić.

Marija Šošić, koordinatorica za Dalmaciju, ne krije zadovoljstvo što će Gospa hodočasnica, kako je zove p. Marko, proći cijelom Dalmacijom.

«Bezgrješno Srce Marijino će na kraju pobijediti. To je Gospino obećanje. I upravo ova pro-life borba je jedan od ključnih elemenata pobjede srca Marijinog. Ona je naša majka i zahvalni smo Bogu što smo njegovi suradnici u ovoj velikoj pobjedi koja nadolazi»,  ustvrdila je Šošić.

Prema informacijama broj pobačaja na zahtjev žene u Hrvatskoj posljednjih godina značajno je smanjen. Tijekom 2016. zabilježeno je 2 520 legalno induciranih pobačaja, dok ih je 2015. bilo 3.002. Pad je još viši ako ga usporedimo s 2000. kad su zabilježena 7.534 legalno inducirana pobačaja.

Na 100 poroda postoji sedam namjernih pobačaja, što je manje u odnosu na prethodne godine.

Nažalost, nemoguće je upratiti brojku onih pobačaja koji se rade u tajnosti.

Kako javlja tportal.hr spontani su pobačaji u odnosu na prethodnu godinu također u padu: u 2016. bilo ih je 944, a 2015. 1 319. Podskupina ostali pobačaji, u kojoj su, između ostalih, izvanmaterična trudnoća i nespecificirani pobačaji, čini 49,8 posto ili 3.440 od ukupnih pobačaja. Ova podskupina bilježi trend porasta u posljednjih dvadesetak godina.

Od žena u kojih je izvršen legalno inducirani pobačaj najviše je onih u dobi između 30 i 39 godina - čak 47,5 % - navodi se u izvješću HZJZ-a.

Tijekom 2016. zabilježeno je 58 legalno induciranih pobačaja u maloljetnica do 18. godine života, što čini 2,7 % namjernih pobačaja. U mladih djevojaka do 20 godina registrirana su još 122 namjerna pobačaja te zajedno čine 7,14 % namjernih prekida trudnoće.

Prema pokazateljima iz drugih zemalja Hrvatska pripada onima s najnižom stopom namjernih pobačaja u djevojaka ispod 20. godine života. Spomenimo i to da je od 2 520 žena koje su zatražile pobačaj u braku bilo njih gotovo pola, 45,3 %. Među ženama koje traže pobačaj najviše je onih koje nisu rodile (34,1 %), a zatim one koje već imaju dvoje djece (29,4 %).