Na Nagasaki bačena druga atomska bomba (1945.)


Atomska bomba bačena na Nagasaki 9. kolovoza 1945. bila je još jača od one koja je pala na Hirošimu.

Snaga joj je iznosila 21 kilotona (hirošimska je imala 16 kilotona). Bomba je nosila naziv Fat Man (hrv. Debeljko) i bila je načinjena od plutonija-239 (Hirošimina od uranija). Bilo je dovoljno samo 6,4 kilograma plutonija da se postigne eksplozija jednaka detonaciji 21 000 tona klasičnog TNT eksploziva. Bomba je eksplodirala 469 metara nad Nagasakijem. Proizvela je temperaturu od oko 3 900 °C°, a udarni val zraka putovao je brzinom od preko 1 000 km/h. Poginulo je između 39 000 i 80 000 ljudi. Ubijeno je i najmanje osam savezničkih vojnika koji su bili u zarobljeništvu u Nagasakiju, piše povijest.hr.

Zanimljiva je sreća koju je doživio japanski grad Kokura pri nuklearnom bombardiranju Japana. Naime, malo ljudi zna za činjenicu da je upravo Kokura bila primarna meta druge bombe. Međutim, kad su američki bombarderi doletjeli nad taj grad postojala je naoblaka od oko 70 %, pa nisu mogli jasno vidjeti cilj. Budući da je naredba glasila da gađaju samo ako mogu vizualno potvrditi cilj, odustali su od Kokure i nastavili prema alternativnom cilju – Nagasakiju. Kokura je, pak, bila i sekundarni cilj prve bombe, no Hirošima je bila jasno vidljiva, pa je već na nju bačena bomba.

Danas se u Japanu kaže Kokurina sreća za neobični spas od opasnosti.

Nažalost, Nagasaki je svojedobno bio središte kršćanstva u Japanu i prozvali su ga japanskim Rimom. Nuklearna bomba je eksplodirala samo 500 metara od katoličke katedrale Svete Marije, najveće katoličke crkve u Istočnoj Aziji (tzv. Urakami katedrala).

Ž.I. KT