Najjači kandidat za papu od biskupa u Hrvatskoj (1521.)


Kardinal Toma Bakač, po kojem se zove Bakačeva ulica ispod zagrebačke katedrale, umro je na 15.lipnja 1521. On je među svim hrvatskim prelatima u povijesti bio najbliže tituli Rimskog biskupa...

Kard. Toma je bio politički izvanredno snažna osoba. Njegov položaj na hrvatsko-ugarskom dvoru bio je tako moćan da ga je jedan mletački veleposlanik nazivao drugim kraljem. Toma Bakač bio je suvremenik Leonarda da Vincija. Školovao se između ostalog i u Italiji, tadašnjem središtu humanizma i renesanse.

Uspon Tome Bakača započeo je u doba kralja Matije Korvina. Toma je postao biskupom i kraljevskim kancelarom. S vremenom je postao najmoćnija crkvena osoba u Ugarskoj i Hrvatskoj, dobivši položaj ostrogonskog nadbiskupa (primasa Ugarske).

Papa ga je proglasio kardinalom, a kasnije i titularnim carigradskim patrijarhom. Toma je istovremeno vršio i funkciju gubernatora Zagrebačke biskupije. Na tom položaju dao je sagraditi zidine oko zagrebačke katedrale. Osobito je bila poznata tzv. Bakačeva kula, koja je nosila Tomin grb, a nalazila se pred ulazom u katedralu. Srušena je kad je arhitekt Hermann Bolle nakon velikog potresa 1880. odlučio ukloniti zidine pred ulazom u katedralu i napraviti široki otvoreni prostor kakav danas poznajemo. Toma je bio i senjski biskup, gdje je za svog namjesnika postavio poznatog Šimuna Kožičića Benju.

Zanimljivo je da je na konklavi za izbor pape 1513. kardinal Toma Bakač bio glavni kandidat. Navodno je isprva dobio najviše glasova, ali nije imao potrebnu većinu, pa je u sljedećem krugu izabran Giovanni de’ Medici, bogati i dobro obrazovani pripadnik najslavnije firentinske bankarske obitelji Medici, piše povijest.hr.

Giovanni de’ Medici uzeo je ime Leon X. i postao je poznat kao papa u čije je vrijeme Martin Luther započeo protestantski pokret. Toma je od novog pape dobio funkciju papinskog legata a latere, koji položaj po svojim ovlastima nadmašuje čak i patrijarhe. Toma je u Ugarskoj pokrenuo u ime pape križarski rat protiv Turaka, no stvar se nesretno završila. Ipak, znameniti turski sultan Sulejman Veličanstveni navodno je toliko respektirao kardinala Bakača da je čekao da on umre i tek tada napao Ugarsku.

I doista, poslije Tomine smrti na današnji dan, Sulejman Veličanstveni pokrenuo je vojsku i osvojio Beograd, ključ obrane Ugarske, a kasnije je prodro sve do Beča. Kardinal Toma Bakač ostavio je svoju ogromnu imovinu nećaku Petru Erdödyju. Time je obitelj Erdödy postala najbogatija obitelj u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, s ogromnim posjedima u Zagorju, Moslavini, Jastrebarskom, Posavini i Mađarskoj.

Ž.I., KT