"Najutjecajnija" žena Vatikana odlazi u mirovinu


Flaminia Giovanelli, dotajnica je Papinskog vijeća za promicanje integralnog ljudskog razvoja, a prije nego što ju je papa Franjo 2017. postavio na tu službu, bila je prva žena na položaju dotajnice Papinskog vijeća za pravdu i mir. Danas se smatra jednom od najutjecajnijih žena u Vatikanu.

Foto: aleteia

Foto: aleteia

Profesionalna služba Flaminije Giovanelli, dotajnice je Papinskog vijeća za promicanje integralnog ljudskog razvoja bliži se svom kraju.

Za vrijeme njezine službe u Vatikanu izmijenila su se petorica Papa. Od 1974., nakon što je diplomirala političke znanosti, Flaminia počinje raditi u službi Svete Stolice u Papinskom vijeću za pravdu i mir. Za razliku od svojih kolega u uredu, ona nije bila dio vjerske zajednice, a moglo bi se reći da je Flaminia bila samo mlada žena iz župe koja radi za Svetog Oca.

S vremenom je otkrila svoje poslanje i shvatila je da će doprinijeti Katoličkoj Crkvi predanim radom u Vatikanu. Služenje Papi za nju se pretvorilo u jedan oblik služenja temeljnim ljudskim pravima.

Zahvaljujući njenom poznavanju etičkih, ekonomskih i financijskih pitanja bila je odlučna doprinijeti razvoju međunarodnih institucija, a posebice Ujedninjenim narodima i Europskoj Uniji.

Flaminija je osim svoje obveze prema Vatikanu osjećala gorljivu želju da pomogne najranjivijima. Tako je prihvatila zahtjev svećenika iz Mozambika i pokrenula projekt O Viveiro (Dječji vrtić) kako bi obnovila dostojanstvo i ponudila obrazovanje afričkoj djeci. Za Flaminiu je ova inicijativa milost koju je primila od Gospodina.

 Neprofitna organizacija O Viveiro nudi mogućnost studiranja za 20 vrlo siromašne djece (od 10 do 18 godina starosti), uglavnom siročadi iz pokrajine Teta u sjevernom Mozambiku. Na taj način organizacija ih osposobljava da se jednog dana zaposle.

Organizacija djeluje u jednoj od najsiromašnijih regija Mozambika. Na tim mjestima ne postoji institucija braka kakva treba biti, djevojčice se predaju u ruke muškaraca već sa 12, 13 godina i postaju majke prerano. Cilj udruge je pružiti ruku spasa djevojkama koje se suočavaju sa preranim brakom i vratiti dostojanstvo koje im se inače negira.

Profesionalna služba Flaminije Giovannelli bliži se svom kraju. Osvrnuvši se na godine službe, ova žena s velikim smislom za opće dobro bilježi neizbrisiv trag koji su ostavile godine rada/misija.

"Ne znam kako ću organizirati svoj život u budućnosti, ali ono što je sigurno jest da ću sve staviti u Gospodinove ruke, On će smisliti što će sa mnom", rekla je u jednom intervjuu Flaminia Giovanelli.

KT / Laudato.hr