Malezija

Nakon ankete na Instagramu djevojka izvršila samoubojstvo


Malezijska policija istražuje slučaj tinejdžerke koja je izvršila samoubojstvo nakon što su njezini pratitelji na društvenoj mreži Instagram glasovali da bi se trebala ubiti, prenosi talijanski Avennire.

Djevojka od 16 godina, čije ime još uvijek nije poznato, napravila je anketu na popularnoj društvenoj mreži gdje je podijelila priču (story) s osobnom fotografijom i središnjim pitanjem: „Mnogo važno, pomozite mi izabrati D/L.“ Slovo „D“ je skraćenica engleske riječi „death“ što znači smrt, a „L“ simbolizira „life“ tj. život. Prema rekonstrukciji šefa područne policije Aidila Bolhassana, koju je prenio Reuters, anketa je objavljena 13. svibnja nekoliko sati prije nego što je tinejdžerka skočila s krova zgrade u Sarawaku, u istočnoj Maleziji. Rezultati ovoga „istraživanja“ pokazali su da je 69% njezinih pratitelja glasalo za „D“, odnosno za smrt, dok ih je 31% odabralo opciju „L“ to jest život. Isti izvor je istaknuo kako je motiv za ovo djelo najvjerojatnije depresija, ali da je naređena i obdukcija tijela kako bi se utvrdilo jesu li drugi čimbenici utjecali na njezinu smrt.

Wong Ching Yee, voditelj komunikacija Instagrama u ovoj azijsko-pacifičkoj regiji objavio je da su pregledali tinejdžerski račun te otkrili da je 24-satna internetska anketa završila s 88% za život. No, šef policije Aidil je objasnio da su se podatci ankete možda promijenili nakon što se vijest o smrti djevojke proširila.

Ovaj slučaj i dalje će istraživati policija i tužiteljstvo jer prema malezijskim zakonima svatko tko je pomagao ili poticao samoubojstvo djeteta može se kazniti smrtnom kaznom ili može biti osuđen do 20 godina zatvora uz novčanu kaznu.

Iz Instagrama su osim izjava sućuti obitelji nesretne djevojke poslali i javnu poruku u kojoj su podsjetili kako je i društvena zajednica odgovorna za pružanje podrške i podizanje svijesti korisnika. „Kao dio naših nastojanja, potičemo sve da koriste naše alate za obavještavanje i kontaktiraju hitne službe ako vide ponašanje koje ugrožava sigurnost ljudi“, zaključio je Wong.

I ovaj slučaj pokazao je kako društvene mreže uz sve pogodnosti koje nude, također imaju i onu negativnu stranu te da će u budućnosti biti sve više izazova za društvo, ali i za Crkvu, kako naučiti mlade pravilno se njima služiti.

KT