Sjevernoamerički biskupi

Ne zaboravite siromašne i najranjivije


U iščekivanju da američki Kongres uspostavi daljnju pomoć ugroženima od pandemije koronavirusa, biskup Coakley potaknuo je vlasti da usredotoče pažnju na siromašne, ranjive i emigrante kako bi im pružili malo nade i pomoći u teškim okolnostima.

Plaže na Long Islandu, u državi New York u USA  Foto: AFP or licensors

Plaže na Long Islandu, u državi New York u USA Foto: AFP or licensors

„Neka zakonodavci u ovim trenucima kada se razmišlja o dodatnim paketima pomoći protiv pandemije Covida-19, ne zaborave potrebe siromašnih i ranjivih ljudi“, zatražio je predsjednik Odbora za unutarnju pravdu i ljudski razvoj Biskupske konferencije Sjedinjenih Američkih Država, nadbiskup Oklahoma Cityja, mons. Paul S. Coakley, u priopćenju koje je objavljeno na internetskoj stranici sjevernoameričkih biskupa,prenosi Vatican News.

„Ovo nije trenutak ravnodušnosti“, piše u priopćenju koje podsjeća na riječi koje je papa Franjo izgovorio tijekom blagoslova Urbi et orbi, na Uskrs, 12. travnja „Ne smijemo zaboraviti svoju najranjiviju braću i sestre u svakom dijelu svijeta; učinimo sve kako im ne bi nedostajalo najosnovnije za život.“

U iščekivanju da američki Kongres uspostavi daljnju pomoć ugroženima od pandemije koronavirusa, biskup Coakley potaknuo je vlasti da usredotoče pažnju na siromašne, ranjive i emigrante kako bi im pružili malo nade i pomoći u ovim teškim okolnostima. Potom je podsjetio na pisma koja je od početka travnja uputio članovima Kongresa kako bi proširio apel za pružanjem pomoći najranjivijim osobama, u svim okolnostima, kao što je prehrambena sigurnost, stanovanje, pristup povoljnoj zdravstvenoj skrbi, zaštita nerođenih, borba protiv rasnih i etničkih nejednakosti na zdravstvenom području; pomoć siromašnima, nezaposlenima, migrantima i izbjeglicama, sigurnost zatvorenika, međunarodna pomoć, smanjenje duga i pomoć dobrotvornim ustanovama koje pomažu ranjivom stanovništvu.

No ne samo to; zbog pandemije koronavirusa na svjetlo su izišle i druge potrebe kao što je podjela osobnih sigurnosnih sredstava svim bitnim radnicima, zaštita obiteljskog blagostanja i integriteta, istraživanje povezanosti između onečišćenja zraka i učinaka koronavirusa na zdravlje, potrebno suočavanje s pitanjem prekida lanaca opskrbe hranom i njegov utjecaj na poljoprivrednike i radnike, rasipanje hrane i javno zdravstvo.

Gledajući s povjerenjem na Komisiju Covid-19, koju je 20. ožujka osnovao Dikasterij Svete Stolice za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja u suradnji s drugim dikasterijima Rimske kurije i drugim ustanovama, biskup Coakley u ovo je vrijeme kušnje potaknuo na rad za opće dobro i podsjećanje na razloge kršćanske nade. „Hodimo u toj nadi, moleći Gospodina za mudrost kako da se na najbolji način suočimo s ovom fazom, ostajući blizu naše potrebite braće, puni povjerenja u Božju prisutnost koja je uz nas sve do kraja vremena“, zaključio je biskup Coakley.

J.Vr.,KT