Kairo

Neka „Put Sv. Obitelji“ bude na popisu Svjetske baštine


Već neko vrijeme, egipatske vlasti promoviraju „Put Svete Obitelji“ te su poduzeli inicijative s ciljem njegova dodavanje na listu UNESCO-ve svjetske baštine.

Egipatsko ministarstvo za starine objavilo je na arapskom i engleskom, ilustriranu knjižicu o „Putu Svete Obitelji“ – itinerarij koji ujedinjuje mjesta, koja su prema tisućljetnoj tradiciji prešli Marija, Josip i dijete Isus kada su, bježeći od Heroda, utočište našli u Egiptu.

Djelo naslovljeno Postaje putovanja Svete Obitelji dio je inicijative koju su poduzele egipatske vlasti s ciljem dodavanje ovoga „puta“ na listu UNESCO-ve svjetske baštine.

Sadrži dokumentaciju i fotografije različitih mjesta koja su dio itinerarija, kao što su: samostani Wadi Natrun, znani i kao „Marijino drvo“ u el Matariyu (predgrađe Kaira), crkva Blažene Djevice Marije u Jabal al-Tayru (pokrajina Minya) te samostan Deir al Muharraq, u okrugu Assiut, gdje se Sveta Obitelj, sukladno lokalnoj tradiciji, smjestila više od šest mjeseci u pećini koja je kasnije postala dio drevne Gospine crkve.

Khaled al Anani, egipatski ministar za starine, naglašavajući u nedavnim javnim govorima povijesnu i crkvenu važnost da je Sv. Obitelj bila na egipatskom teritoriju, ponovno je prizvao povijesnu hipotezu da su Dijete Isus, Djevica Marija i Sv. Josip ostali u Egiptu nekoliko godina nakon čega su se poslije Herodove smrti vratili u Palestinu.  

Postoji barem 25 mjesta koja tvrde da ih je pohodila Sveta Obitelj tijekom svoga izgnanstva u Egipat.

Već neko vrijeme, kako piše Agenzia Fides, egipatske vlasti promoviraju Put Svete Obitelji u Egiptu, također u smislu turizma.

Papa Franjo je 4. listopada 2017., tijekom opće audijencije pozdravio veliku egipatsku delegaciju koja je došla u Rim kako bi promovirala hodočašća duž „puta Sv. Obitelji“.

Podsjetimo, na popisu Svjetske baštine u Bosni i Hercegovini nalaze se: Ćuprija na Drini u Višegradu, Stari most i područje staroga grada u Mostaru te stećci – srednjovjekovni nadgrobni spomenici.

KT