Nema posebne naredbe Kriznoga stožera u vezi s uskrsnim pisanicama

Ovisno o izloženosti vanjskom utjecaju potrebno je izvršiti dezinfekciju pisanica


Djelatnici Kriznoga stožera FBiH izrazili su žaljenje što katolici neće moći obilježiti Uskrs na tradicionalni način te podsjetili da su javna okupljanja zabranjena, u što spada i natjecanje u tucanju jaja. Također, pisanice treba dezinficirati nakon darivanja...

Nažalost, najveću kršćansku svetkovinu Uskrs kršćani diljem svijeta ove godine dočekuju u sjeni pandemije koronavirusa. Umjesto slavlja misa, obiteljskog druženja te tradicionalnog tucanja jajima, na snazi su odredbe o zabrani kretanja i okupljanja.

Upravo su na to podsjetili iz Kriznog stožera Federacije BiH, nakon što smo ih kontaktirali, te naveli da na svojim sjednicama nisu posebno raspravljali o uskrsnim običajima.

Izrazili su žaljenje što katolici neće moći obilježiti Uskrs na uobičajeni način te naglasili da su trenutačno javna okupljanja zabranjena, u što spadaju i tradicionalna natjecanja u tucanju jaja. Također su napomenuli da neće biti nikakvih privremenih izuzeća od te odredbe zbog Uskrsa.

Dakle, šaranje i tucanje jajima u obiteljima nije zabranjeno, međutim, svako okupljanje više osoba bilo u zatvorenim ili otvorenim prostorima kako bi se tradicionalno proslavio Uskrs tucanjem pisanica nije dozvoljeno.

Na upit postoji li restrikcija ili preporuka glede darivanja uskrsnih jaja, iz Kriznog stožera FBiH su odgovorili: "Nema ograničenja da vjernici mogu otići jedni k drugima u vremenu kada je dozvoljeno kretanje, pridržavajući se higijensko-epidemioloških mjera i propisane socijalne distance od 1,5 m. Također, preporučujemo da se, u ovisnosti od izloženosti vanjskom utjecaju, izvrši dezinfekcija jaja (uz nadu da dezificijans neće oštetiti ukrase na uskrsnim jajima)."

Uz navedeno, potaknuli su da se redovito prate izvješća s njihovih sjednica.

S obzirom na ograničenja uvjetovana pandemijom koronavirusa Vrhbosanska nadbiskupija donijela je 1. travnja Smjernice za slavljenje obreda Velikog tjedna i svetkovine Uskrsa 2020.

Zbog ograničenja okupljanja i kretanja, liturgijska slavlja i obredi Velikoga tjedna slave se bez naroda, a vjernici su upućeni da mise prate preko sredstava društvenih priopćavanja: televizije, radija ili interneta.

Ž.I., KT