Njegovateljica iz Indije među žrtvama Hamasovih raketa na Ashkelon


Soumya Santosh se brinula za stariju Židovku koja je također ubijena. Oko 12 000 Indijaca radi u Izraelu. Vikar za migrante je rekao kako „u ratu uvijek najviše stradaju siromašni“.

Kako piše AsiaNews, 30-godišnja žena iz jugozapadne indijske države Kerale bila je na video-pozivu sa svojim mužem, 12. svibnja popodne, kada je raketa koju je ispalio Hamas pogodila kat gdje je radila kao njegovateljica starije Židovke u izraelskom gradu Ashkelonu.

Soumya Santosh je odmah preminula od posljedica eksplozije, u ratu u kojemu se zadesila samo zato što je tražila pristojan postao u pristojnoj zemlji. U Izrael je došla prije sedam godina iz svoga sela u distriktu Idukki, gdje je ostavila muža i devetogodišnjega sina.

Njezina situacije nije jedinstven slučaj. Mnogi strani njegovatelji i kućepazitelji rade u domovima starih Židova. Oko 12 000 Indijaca našlo je posao u Izraelu.

Radni uvjeti su teški. Boravišna dozvola usko je vezana za posao. Tako da ako premine osoba za koju se skrbio, njegovatelj ima samo nekoliko tjedana da nađe drugi posao, ili će se suočiti s rizikom da postane ilegalac i onda protjeran.

Soumya Santosh radila je za 80-godišnju židovsku ženu. Vjerojatno zato što joj je htjela ostati blizu i nije išla u sklonište kada su se oglasile sirene za uzbunu.

Njezin muž u Indiji – s kojim je pričala putem video-poziva – čuo je lomljavu koja je prekinula komunikaciju. Soumya je preminula na licu mjesta, a starica za koju se skrbila odvezena je u bolnicu ali je i ona umrla.

„Bila je hinduskinja ali udata za kršćanina. Zbog toga su je u našoj indijskoj kapelaniji neki poznavali, premda nije sudjelovala u našim aktivnostima“, rekao je vlč. Rafic Nahra, vikar za migrante i tražitelje azila pri Latinskom patrijarhatu Jeruzalema, govoreći za AsiaNews.

Vikarijat za migrante jedna je od rijetkih referentnih točaka za izraelsku indijsku zajednicu, od kojih mnogi potječu iz Kerale.

Mise na malajalamskom (jedan od službenih jezika u Indiji, kojim se uglavnom govori u Kerali, op.a.) slave se u svetištima Svete zemlje, ali i u posebno unajmljenim sobama u modernim izraelskim gradovima u kojima nema crkava. To je slučaj sa Ashkelonom, gdje se misa održava svakog trećeg petka u mjesecu.

Za vlč. Nahra, „smrt Soumye Santosh potvrđuje da su uvijek siromašni ti koji najviše pate u bilo kojem ratu. Ti ljudi, koji dolaze iz dalekih zemalja u potrazi za boljim životom za sebe i svoje obitelji, često pokazuju veliku odanost povjerenim starijima. Ne bježe, jer ih vole. A, kao što je to slučaj s njima, čak i u mnogim drugim situacijama siromašni nemaju kamo otići kako bi se sklonili kad rakete padaju s neba“, objasnio je.

Postoji i gorčina zbog onoga što se događa između Gaze i Izraela. „Trenutno je toliko bijesa, toliko nasilja“, istaknuo je vlč. Nahra dodajući: „Mladi Arapi na ulicama dokazuju da nisu građani drugog reda u ovoj zemlji. Ali ovo nasilje ih neće dovesti nikamo.“

KT