Fulda

Njemačka BK objavila studiju o zlostavljanjima od 1946. do 2014.


Studijsko istraživanje o zlostavljanjima u Katoličkoj Crkvi naručili su sami njemački biskupi još prije četiri godine, a u rezultatima se naglašava zlouporaba moći i klerikalizma.

U istraživanju je sudjelovalo svih 27 njemačkih biskupija, zajedno sa sveučilištima Mannheim, Heidelberg i Giessen.
Rezultati studije, izrađene suradnjom stručnih timova navedenih sveučilišta, predstavljeni su u utorak 25. rujna na tiskovnoj konferenciji održanoj prigodom jesenskog zasjedanja Njemačke biskupske konferencije u Fuldi. Na njoj su sudjelovali münchenski nadbiskup i predsjednik BK Njemačke kardinal Reinhard Marx i povjerenik za pitanja seksualnog zlostavljanja u Crkvi i pitanja o zaštiti djece i maloljetnika Biskupske konferencije Stephan Ackermann, biskup Triera.

Optuženo oko 4,4 % njemačkog klera

„Seksualno zlostavljanje je prije svega zlouporaba moći“, naglašeno je u zaključcima ove sveobuhvatne neovisne studije na temu seksualnog zlostavljanja maloljetnika u Katoličkoj Crkvi u Njemačkoj. U sklopu studije analizirano je 38 156 osobnih dosjea iz 27 biskupija u razdoblju između 1946. i 2014. Pokazalo se da je u tom razdoblju seksualno zlostavljanje maloljetnika počinilo 1 670 klerika (svećenika, đakona i redovnika) Katoličke Crkve pod jurisdikcijom Njemačke BK. Taj broj od je 4,4% sveukupnog broja pregledanih osobnih kleričkih dosjea, no pretpostavlja se da bi mogao biti i nešto veći, budući da se za neke slučajeve, nažalost, nikada neće ni saznati. Prosječna dob zlostavljača je bila 42,6 godina, odnosno 14. ili 15. godina poslije đakonskog, odnosno svećeničkog ređenja.

Čak 3 687 djece i tinejdžera bili su žrtve zlostavljanja

Na temelju dosjea 1 670 optuženih klerika, ukupno je bilo 3 687 djece i tinejdžera koji su bili žrtve seksualnog zlostavljanja. Stoga je za svakog optuženog prosječno od 2 do 3 žrtve. Kod 54% dosjea optuženika tragovi dovode do jedne žrtve, 42,3% počinilo je zločin nad više osoba, dok za 3,7% zlostavljača nema informacija o broju žrtava. S obzirom na učestalost i težinu zločina prikazane su znatne razlike. Više od 80% žrtava pretrpjelo je tzv. Hands-on akcije, tj. ponašanja koja su uključivala fizički kontakt do penetracije. Studija donosi i detaljnije podatke o zdravstvenim i društvenim posljedicama koje su preživjele žrtve u posttraumatskom razdoblju.

Većina zlostavljane djece bila je muškog spola

62,8% žrtava seksualnog zlostavljanja bili su osobe muškog, a 34,9% ženskog spola. U 2,3% slučajeva nije bilo naznaka spola. Očita veća zastupljenost muških žrtava vidno je drugačija od seksualnog zlostavljanja maloljetnika počinjenih u ne-vjerskim kontekstima.

Prema njemačkoj studiji, prevalencija muških žrtava u zločinima koji su počinili klerici Katoličke Crkve ima više uzroka. Jedna od njih je češći pastoralni kontakt s muškom djecom i tinejdžerima. Primjerice, prije Drugoga vatikanskog koncila, samo dječaci su smjeli služiti kao ministranti. Osim toga, u prošlosti dječaci su bili češće primani na katolička učilišta ili u internate, nego što je to bio slučaj s djevojčicama. No sve ovo ne objašnjava veću zastupljenost žrtava muškog spola - ističe studija - naglašavajući važnost propitkivanja uloge homoseksualnosti zlostavljača skrivenog u velu celibata. Dokument ipak zaključuje da ni homoseksualnost ni celibat nisu sami po sebi uzroci zlostavljanja.

Pitanje budućnosti celibata kao obaveze

Kada je riječ o celibatu, uspoređujući podatke o postotku optuženih đakona koji nemaju tu obavezu i postotak optuženih svećenika koji imaju obavezu celibata, studija zaključuje da je celibat kao obaveza kod nekih osoba ili skupina znatan čimbenik rizika. U literaturi je ovo pitanje predmet kontroverzi, jer se kreće od preporuka za ukidanjem obaveze celibata, budući da se vidi kao čimbenik rizika za seksualno zlostavljanje (Royal Commission, 2017.), pa sve do tvrdnji da za povezivanje seksualnog zlostavljanja i celibata nema znanstvene osnove (Leygraf, 2012.). Njemačka studija se ne svrstava ni na jednu ni na drugu stranu, prihvaćajući različita mišljenja.

Njemačka BK kao primjer drugima

Dokument o ovoj studiji, čiji sažetak ima 25 stranica, objavljen je na službenim stranicama Njemačke BK, a govori i o prevenciji od možebitnih budućih slučajeva zlostavljanja, tipologiji zlostavljača, važnosti seksualnog odgoja u bogosloviji, o formaciji budućih  svećenika, njihovoj spolnoj zrelosti, o zaštiti žrtava i načinima pomoći žrtvama.

Na konferenciji za medije, kardinal Marx istaknuo je kako osjeća sram zbog svih ovih slučajeva zlostavljanja koje su počinili klerici, te da na prvom mjestu uvijek treba biti zaštita žrtve, a ne institucije. Kazao je da je ova studija koju je naručila Katolička Crkva zapravo poticaj i drugim institucijama da se suoče sa zločinom u svom dvorištu i dadnu sve od sebe da ga zauvijek istrijebe. Osim toga, spomenuo je da je o rezultatima ove studije uspio osobno izvijestiti i papu Franju, te najavio da će o ovoj temi njemački biskupi progovoriti i na listopadskoj Sinodi biskupa. 

KT