Njemačka neće igrati nogomet u zemljama koje diskriminiraju žene


Svjesni problema da u brojnim državama, osobito islamskog svijeta, žene ne mogu prisustvovati nogometnim utakmicama, Njemački nogometni savez (Dfb) donio je odluku da ubuduće njihove izabrane vrste neće sudjelovati tamo gdje žene nemaju ravnopravan pristup kao muškarci.

Ovu odluku potvrdio je predsjednik saveza, Fritz Keller, u jednom intervjuu koji je dao za njemački Die Welt, prenosi talijanski Avvenire. Precizirao je kako je savezno vijeće donijelo odluku „na temelju koje nacionalnim timovima više neće biti dozvoljeno igrati utakmice u zemljama u kojima ženama nije zajamčen jednak pristup nogometnim stadionima ili drugim sportskim objektima.“

„Određene vrijednosti, poput ženskih prava, nisu za nas pregovaračke“, istaknuo je prvi čovjek njemačkog nogometa.

Ovakva reakcija uslijedila je nepuni mjesec nakon što je Iran, prvi put od Islamske revolucije prije četiri desetljeća, pod prijetnjom suspenzije FIFA-e dopustio ženama djelomični pristup stadionima. Naime, na kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. između Irana i Kambodže na teheranskom stadionu Azadiju sredinom listopada na tribinama je bilo prisutno oko 3 500 pripadnica nježnijeg spola, ali su one bile smještene zasebno na tribini, izdvojeno od muškaraca, a štitilo ih je oko 150 policajki.

Tako je ovaj potez Njemačkog nogometnog saveza za mnoge povezan upravo s tim događajem, kako bi se podigla svijest o ravnopravnosti spolova te kako bi žene imale ravnopravan pristup sportskim nadmetanjima.

O važnosti sporta, posebno nogometa, govorio je i papa Franjo te je jednom mladim nogometašima poručio: „Nogomet je ekipna igra koju valja živjeti kao sredstvo kojim možemo stvarne osobe pozvati da podijele s nama prijateljstvo, da se susretnemo, pogledamo si u lice i suočimo kako bismo provjerili vlastite sposobnosti.“

Stoga ostaje nada da će ove Papine riječi doprijeti do mnogih, ali i da će reakcija Njemačkog nogometnog saveza izvršiti „dodatni pritisak“ kako bi se ženama u svim dijelovima svijeta omogućilo jednakopravno sudjelovanje na sprotskim događajima.

KT