Italija

Odgovor „krojačica nade“ na pandemiju


U gradu Caserti, u talijanskoj pokrajini Kampaniji, jedna časna sestra u suradnji s nekoliko mladih žena bori se protiv pandemije „koronavirusa“ time što izrađuje zaštitne maske.

Riječ je o Riti Giaretti, uršulinki Svetog Srca Marijina, i štićenicama Rutine kuće, ustanove koju je sestra Rita sa susestrama osnovala 1995., i u kojoj su otada utočište pronašle mlade migrantkinje, same ili s djecom, izmučene iskustvom izrabljivanja ili bijega od rata. Usred krize izazvane aktualnom pandemijom, odlučile su dati svoj doprinos izradom pamučnih nepropusnih zaštitnih maski koje se mogu oprati i ponovno upotrijebiti.

Godine 2004. sestra Rita je preko Rutine kuće otvorila etničku krojačku radionicu Nova nada („New Hope“), u sklopu koje je 2016. otvorena istoimena prodavaonica odjeće i modnih dodataka s afričkim motivima. „Za te je djevojke radionica bila poput svjetla koje mogu slijediti“, kazala je sestra u razgovoru za radijsku postaju VaticanNewsa i objasnila kako su ponovno postale protagonistice i mogle su dati najbolje od sebe, dok su na ulici bile ropkinje.

Osim toga, redovnica je kazala da su se štićenice zabrinule zbog aktualne pandemije i bile u strahu da bi se radionica mogla zatvoriti. Odlučile su stoga staviti se u službu drugima te su počele izrađivati zaštitne maske. Dnevno ih proizvedu oko 400. „Djevojke su motivirane i zadovoljne. U podne se redovito, na Papin poticaj, na trenutak prekine rad i izmoli Oče naš, nakon čega s njima podijelim misao pape Franje s mise iz Svete Marte, koju pratim svako jutro“, rekla je sestra Rita.

„Papa Franjo je u Domu Svete Marte govorio o svećenicima i redovnicama koji nisu zaboravili da pripadaju narodu. Mi smo dio stada. Zbog toga je moje iskustvo s tim djevojkama nešto izvanredno. One su te koje mi daju hrabrost. Zajedno možemo uspjeti; kroz ovu radionicu i izradu maski one se osjećaju poput krojačica nove nade. Žele doći do mnogih ljudi kako bi im poručile da zajedno još možemo tkati nadu“, zaključila je sestra Rita.

T.M.I., KT