Otac troje djece zaređen za svećenika


Za razliku od vršnjaka koji bi svoje godine proveli u mirovini, 66-godišnji Lamberto Ramos, započeo je novi život – početkom lipnja 2018. zaređen je za svećenika.

Mladomisnik Ramos zagazio je u „treću životnu dob“, a to ga nije spriječilo da ostvari davno „započetu priču“ te postane svećenik biskupije Antipolo na Filipinima.

Od bogoslovije do braka

Rođen je 19. rujna 1951. u Malolosu, Bulacan, 11 km sjeverno od Manile. U svojoj ranoj mladosti osjetio je da ga privlači svećeničko zvanje te je stupio u malo sjemenište. Potom je krenuo u bogosloviju gdje je završio filozofski studij. Ubrzo je počeo predavati u Katoličkoj srednjoj školi i u to vrijeme shvatio da svećeništvo nije za njega. Tu je upoznao svoju buduću suprugu Vilmu s kojom se vjenčao 1975. te su rodili i odgojili troje djece.

Molitva, a osobito ona prije euharistije imala je središnje mjesto u životu ovih supružnika. Također su u kasnijim godinama svoga braka išli svaki dan na misu zajedno.

Godine 2007. Vilmi su ustanovili karcinom, a njezin je muž – uz svoje profesionalne dužnosti – većinu svoga vremena posvetio njegujući ju. Kada je 2014. preminula, u braku su bili 34 godine.

„Postani svećenik“

Dok je ležala na bolesničkoj postelji Lamberto joj je ponavljao da ju neizmjerno voli te je molio da mu oprosti što joj nije mogao pružiti više materijalnoga bogatstva kako je obećao. No njezin ga je odgovor iznenadio. „Lamberte, razmisli o ovomu: postani svećenik, to je svo bogatstvo koje ja želim.“

Nakon njezine smrti on je žalovao dvije godine. Zatim je pokušao naći sebi nekoga. No, u molitvi je počeo osjećati kako ga Bog poziva vratiti se u bogosloviju. Tada se sjetio Vilimine želje. I povratak je uslijedio…

Iskoristiti iskustvo poznavanja marketinga

Kada su ga pitali zašto je postao svećenik objasnio je kako je želio iskoristiti svoje profesionalno iskustvo u marketingu kako bi učinkovitije mogao naviještati Radosnu vijest. Istaknuo je kako svećenici više ne mogu očekivati da laici slušaju propovijedi kao nekoć; svećenik mora propovijedati na način da potakne uobičajeno iskustvo jer je glavni svećenikov zadatak nadahnuti obične ljude da prevedu „misterij Isusova svakodnevnoga dolaska u svoje živote“.

„Moj povratak svećeništvu nije samo zbog toga što je to bila želja moje pokojne supruge. Postoji tu mnogo drugih razloga. To je uvijek gorjelo u meni, uvijek je postojalo“, objasnio je Ramos za Philippine Daily Inquirer.

Njegova je priča živi dokaz da kršćanski brak nije izoliran od posvećenoga života. Ljubav koja pokreče i posvećuje brak, a dolazi od Boga, ista je ona koja potiče i vodi svećeništvo.

KT