Papa Benedikt XVI. proslavio 91. rođendan


Papa u miru Benedikt XVI. proslavio je 16. travnja svoj 91. rođendan u uskom krugu u samostanu Majke Crkve u vatikanskim vrtovima.

Prema riječima njegova osobnog tajnika nadbiskupa Georga Gänsweina, nadraži dar papi emeritusu bio je dolazak tri godine starijega brata Georga Ratzingera iz Münchena. Među prvima od brojnih čestitki stigla je ona pape Franje koji je u Domu Svete Marte služio misu za svog predšasnika, popraćena osjećajima prijateljstva koje se razvilo između njih dvojice posebno tijekom proteklih pet godina.

Glazbena kapela Švicarske garde izvela je nekoliko klasičnih narodnih bavarskih pjesama. Kako prenosi Kathpress, u čast Benediktu XVI. vatikanska televizijska postaja TV 2000 te je večeri emitirala dokumentarni film o njegovu životu, od mladosti do pontifikata i odreknuća službe godine 2013.

U filmu su i intervjui s mnogim bliskim suradnicima Benedikta XVI., između ostaloga bratom Georgom, nadbiskupom Gänsweinom, kardinalom Christophom Schönbornom, ujedno najpoznatijom osobom iz Ratzingerova školskoga kruga. Posljednji osobno pisani tekst pape u miru je faksimil zahvalnoga pisma čitateljima lista Corriere della Sera objavljen početkom ožujka, u kojem između ostaloga piše da se kako ga fizičke snage napuštaju nalazi na hodočašću kući Očevoj.

Joseph Ratzinger rođen je 16. travnja 1927 u bavarskom Marktlu na Innu, za nasljednika Ivana Pavla II. izabran je godine 2005. a 28. veljače 2013. prvi je papa novije povijesti koji se odriče službe, te otad živi povučenim životom u vatikanskom samostanu.

IKA