Papa: Sport je sposoban liječiti rane


Papa Franjo je zahvalio prvacima raznih sportskih disciplina koji su sudjelovali u humanitarnoj aukciji naslovljenoj „Trčimo zajedno“ (We run together), organiziranoj u svrhu pomoći bolnicama u talijanskim gradovima Bergamu i Bresci u suzbijanju bolesti COVID-19.

Papa je zahvalio i osoblju koje, žrtvujući se, radi s bolesnima, te potaknuo vatikansko sportsko društvo Athletica Vaticana da se zauzima u promicanju inkluzivnoga, bratskoga sporta sposobnoga liječiti rane, javlja Vatican News.

„Zajedno smo, 20. svibnja, pokrenuli sportsku humanitarnu inicijativu Trčimo zajedno (We run together), kao potporu i izraz zahvalnosti za dvije stvarnosti koje su na prvoj crti u pomoći oboljelima od koronavirusa: bolnici Ivan XXIII. u Bergamu i poliklinici u Bresci. Danas je ovdje izaslanstvo njihova osoblja. (…) Pozdravljajući vas, pozdravljam sve vaše kolege u Italiji i u cijelom svijetu, koji, žrtvujući se rade s bolesnima. Neka Bog nagradi vaše zauzimanje! – tim je riječima papa Franjo pozdravio sportaše koji su sudjelovali u ovom humanitarnom projektu, a koje je u subotu (5. rujna) primio u audijenciju.

Inicijativa, odnosno aukcija sportskih predmeta, nagradā i priznanjā koje su darovali olimpijski i paraolimpijski prvaci, završila je 6. kolovoza, a prikupilo se 100 000 eura. Izaslanstvo sportaša – u kojemu je bilo 6 od više od 150 sudionikā – na audijenciju je dopratio kardinal Gianfranco Ravasi, predsjednik Papinskoga vijeća za kulturu. Podsjetimo, u toj je inicijativi sudjelovala i naša proslavljena atletičarka Blanka Vlašić, darovavši dres nacionalnoga tima i tenisice koje je nosila na Olimpijadi u Riju de Janeiru 2016., kada je osvojila brončanu medalju.

Papa Franjo je posebne misli posvetio sportašima iz više zemalja koji su sudjelovali također otvorivši vrata svojega doma. Bilo mi je drago čuti da su neki sportaši otvorili i vrata svojega doma radosni zbog izravnoga susreta. To je važno; – istaknuo je – otvoriti vrata vlastitoga doma znači otvoriti srce. To je znak koji govori: 'Otvaram ti srce!'.

Ljepota inicijative Trčimo zajedno nalazi se u snazi onoga što je Papa nazvao 'inkluzivnim i bratskim sportom', sposobnim graditi veze i dati jednako dostojanstvo. Doista, – rekao je Sveti Otac – inicijativa Trčimo zajedno omogućila je da se na istoj razini ljudskoga i sportskoga dostojanstva susretnu poznati prvaci i prvaci s invaliditetom koji su ponos sporta. To je inkluzivan, bratski sport, sposoban također liječiti rane, te graditi mostove i društvena prijateljstva. To je, posebno za najmlađe, rječita poruka – istaknuo je Papa napominjući da pravi sport uvijek ima dimenziju amaterstva. Na kraju je potaknuo društvo Athletica Vaticana da podupire takav način življenja sporta.

J.Vr.,KT