Italija

Pola stoljeća Zajednice Sv. Egidija


Već je 50 godina u službi mira, siromašnih i bolesnih, istodobno uz veliko zauzimanje u podupiranju međureligijskoga dijaloga.

Riječ je o Zajednici svetoga Egidija koja slavi pola stoljeća djelovanja. Nastala je 7. veljače 1968. u srcu Rima, u četvrti Trastevere, a utemeljio ju je Andrea Riccardi. Danas ima više tisuća članova u cijelom svijetu, te niz važnih uspjeha u inicijativama za mir, poput, primjerice, onoga postignutog u pregovorima za pomirenje u Mozambiku, piše Radio Vatikan.

Godine 1987. usvaja svjedočanstvo Ivana Pavla II. koji je godinu prije pozvao sve religije svijeta u Asiz, na molitvu za mir. Od tada, na tragu 'duha Asiza', zajednica svake godine organizira međunarodne susrete u različitim gradovima svijeta.

Danas se Zajednica svetoga Egidija na međunarodnom planu snažno zauzima za razoružanje u Srednjoafričkoj Republici, zatim protiv smrtne kazne u svijetu, te je, s programom Dream, uz oboljele od side.

Ali ponajviše, kako je u razgovoru za Radio Vatikan, istaknuo predsjednik zajednice Marco Impagliazzo, uspjeh je to što je mnogima pomogla otkriti radost evanđelja.

KT