Povezanost Ratova zvijezda i drevnog monaštva


Čak iako redovnici stoljećima nisu živjeli ni u pustinji, ni na okolnim obroncima, još uvijek se može vidjeti, posjetiti pa čak i ući i odmoriti se u špiljama gdje su nekoć obitavali...

Većini je možda poznato kako je Rogue One, prvi od objavljenih filmova iz serijala Ratovi zvijezda, izišao 2016. Jedna od ključnih postavki filma - mjesečev planet Jedha, bio je dom jednoj od prvih civilizacija koja je istraživala prirodu Sile, duhovna Meka Jedi reda. Međutim, ovaj krajolik nije bio proizvod računalne animacije. To je pravo mjesto, spomenuto u Bibliji, koje je bilo dom kršćanskih redovnika i pustinjaka u kasnoj antici, pa čak i tijekom ranog srednjeg vijeka. Zapravo, tradicija egipatskih pustinjaka protezala se sve do ove regije, jordanskog Wadi Ruma.

Neki bibličari tvrde da se Wadi Rum u Knjizi Postanka spominje kao Aram ili Iram. Drugi potvrđuju da je to zemlja Us koja se nalazi u Knjizi o Jobu. Također, postoje oni koji su mišljenja kako je ovo prije dio zemlje Midijana kamo je Mojsije pobjegao nakon što je ubio Egipćanina (usp. Izl 2,11-15). Sve ove reference objašnjavaju zašto i kako je Wadi Rum imao značajnu povijesnu vezu s raznim biblijskim događajima, i kasnije postao središte kršćanskog monaštva.

Mojsije je, rekli bismo, stalna prisutnost u Jordanu, baš kao što su Ilija, Ivan Krstitelj i Isus. No, dok su posljednja tri (iz razloga koji će oni koji su upoznati s Biblijom odmah razumjeti) više povezana s rijekom Jordanom i njezinom okolinom, Mojsije je središnja prisutnost na jordanskim obalama Crvenog mora i u pustinji Wadi Rum, istočnije.

Naravno, ono o čemu ni Mojsije ni Aron, niti bilo koji drugi legendarni hodočasnik nisu sanjali je vožnja u autu preko ovog veličanstvenog wadija na zalasku sunca, otkrivajući drevne petroglife stare više od 10 000 godina.

Sada, naime, to može učiniti svaki posjetitelj vozeći se u džipu koga vozi lokalno stanovništvo koje bi čak moglo odvesti turista/hodočasnika na čaj ili kavu u beduinski šator – da ne spominjemo brojne dostupne glamping mogućnosti.

Kako znamo, trenutno u Wadi Rumu nema monaškog života – ni katoličkog ni pravoslavnog. No, kršćanska je prisutnost rasprostranjena doista diljem zemlje koja održava tradiciju staru 2 000 godina vrlo živom.

J.P., KT