Pozvao župljane da oproste svećenicima pedofilima i doživio „šok“


Ulrich Zurkuhlen, umirovljeni katolički svećenik u Njemačkoj, doživio je da su nazočni vjernici prosvjedno izišli iz crkve nakon što ih je pozvao da oproste svećenicima pedofilima.

Ulrich Zurkuhlen

Ulrich Zurkuhlen

Ovo se dogodilo u nedjelju 7. srpnja, u crkvi Duha Svetoga u Münsteru na sjeverozapadu Njemačke.

Oko 70 župljana izjurilo je iz crkve kada su shvatili na što ih zapravo potiče 79-godišnji svećenik.

On je navodno upotrijebio primjer iz Biblije kako bi inzistirao da svećenici pedofili također zaslužuju oprost.

Članovi zajednice – od koji su očigledno neki bili žrtve zlostavljanja – počeli su se prepirati sa Zurkuhlenom dok je on nastavio svoje. Situacija je brzo eskalirala, što je dovelo do toga da grupa razljućenih župljana iziđe van.

U razgovoru za Kirche-und-Leben (Crkva i život), informativnu stranicu Biskupije Münster, Zurkuhlen je opisao župljane kao „vrišteću rulju“.

Žalio se na činjenicu da nije mogao završiti propovijed i iznijeti zaključak. Također, požalio se na biskupe koji o svećenicima predatorima govore kao o „kriminalcima“, čak iako su na drugoj strani bili dobri u svojim poslovima.

„Nitko nije samo duboko zlo. Dobrota i krivnja često se isprepliću ili stoje rame uz rame bez dodirivanja“, kazao je te dodao da je reakcija zajednice bila „pravi šok“.

Vlč. Stefan Rau, župnik koji predvodi ovu zajednicu za isti je medij izrazio žaljenje zbog Zurkuhlenovih komentara, a i biskup Münstera, mons. Felix Genn je navodno rekao umirovljenom svećeniku da zašuti.

Rau je kazao kako vjeruje da opraštanje nije dužnost žrtava zlostavljanja.

„Uvijek nastojim svojim kolegama u pastoralu dati ohrabrenje, ali to ovoga puta nije bilo moguće“, naveo je.

Prošloga rujna izvještaj kojega je iznijela Njemačka biskupska konferencija zaključio je kako je u razdoblju 1946. – 2014. najmanje 3 677 bilo seksualno zlostavljano od 1 670 katoličkih klerika. Više od polovice žrtava bilo je u dobi od 13 godina ili mlađe.

Svoje mišljenje na ovu temu možete izraziti ovdje.

KT