Beč

Praktični katolik na čelu Austrije

Nakon dugo vremena jedan je praktični katolik postao austrijskim kancelarom


Sa Sebastianom Kurzom Austrija je nakon dugo vremena dobila jednog praktičnog katolika za kancelara. On svoju vjeru nikad nije tajio i posljednjih godina je više puta svjedočio o osobnoj promjeni koju mu je vjera donijela.

U nedjelju, 15. listopada 2017., na dan izbora u Austriji, Sebastian Kurz (31) sudjelovao je na misnom slavlju u svojoj rodnoj župi Gatterhölzl u Beču. Okupljenim novinarima nije želio reći za što je molio, istaknuvši tom prigodom da je vjera privatna stvar. No, za što god da je molio, očito je kako je na političkom planu uslišano.

Sa Sebastianom Kurzom Austrija je nakon dugo vremena dobila jednog praktičnog katolika za kancelara.

Ne stidi se svoje vjere

Kako piše kath.net, on svoju vjeru nikad nije tajio i posljednjih godina je više puta svjedočio o osobnoj promjeni koju mu je vjera donijela.

Papa Franjo i Sebastian Kurz

Prije nekoliko tjedana u intervjuu za bečki Kirchenzeitung bio je upravo propitkivan o svojoj vjeri. „Vjera i kršćanske vrijednosti uvijek su bile važne u kući mojih roditelja“, rekao je tom prilikom novopečeni kancelar istaknuvši kako je njegova obitelj uvijek redovito pohađala sv. misu i brižno obilježavala u obiteljskom krugu sve katoličke blagdane.

Također, mladi 31-godišnji kancelar redovito sudjeluje u tijelovskoj procesiji u Beču. Osim toga, igrao je važnu ulogu 2016. u Maršu za Isusa u glavnom gradu Austrije. Poznato je da je tom prigodom njegov politički oponent – socijalist Christian Kern demonstrativno sudjelovao u prosvjednoj gay paradi u drugom dijelu grada.

U prethodnom sazivu Vlade, kao ministar vanjskih poslova gosp. Kurz je posvećivao puno prostora i vremena problemu progonjenih kršćana. On kršćane vidi jasno kao najprogonjeniju vjersku skupinu na svijetu i stoga ovo pitanje predstavlja jednu od bitnih točaka njegove vanjske politike.

Sebastian Kurz s članovima Austrijske biskupske konferencije

Podbacili Zeleni

Austrijski katolici također imaju razloga biti zadovoljni zbog dobrog plasmana konzervativnog i demokršćanskog ÖVP-a. Na proteklim izborima su ostvarili veliki rast, osobito u području glavnog grada Beča.

S druge strane, ponešto razočarava slab plasman Zelenih koji u Austriji između ostalog važe i kao stranka crkvenih pastoralnih asistenata i ostalih ljudi iz crkvene strukture. Ovaj put najvjerojatnije neće uspjeti ući u nacionalno vijeće, odnosno, Austrijski parlament.

Još ništa ne znači

Gledajući iz perspektive katolika u Bosni i Hercegovini, valja istaknuti kako je dobro što je jedan katolik na čelu Austrije, ali da to još uvijek ništa ne znači. Iskustvo djelovanja visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka svjedoči kako netko za koga se govori da svaki dan moli krunicu, može zapravo prema nalogu „onih iznad sebe“ dosta toga učiniti kontra Hrvata koji su u velikoj većini i katolici. U svakom slučaju gosp. Kurzu želimo da i u političkom djelovanju očituje svoju vjersku opredijeljenost, ugrađujući kršćanske vrijednosti u vlastiti rad i zakone koje bude donosio.

M.B./ KT