Prapovijesni "hashtag", najstariji ljudski crtež?


Iako je hashtag simbol modernog vremena, znanstvenici tvrde da je prapovijesni crtež nalik današnjem "hashtagu", otkriven na kamenu u južnoafričkoj špilji, vjerojatno i najstariji poznati ljudski crtež.

Foto: Arheološka istraživanja, Magnus M. Haaland

Foto: Arheološka istraživanja, Magnus M. Haaland

Apstraktni crtež s nekoliko prekriženih linija, koji pomalo nalikuje "hashtagu", djelo je staro otprilike 73 000 godina. To znači da je za 30 000 godina stariji od svih dosad poznatih apstraktnih crteža iz Afrike, Europe i jugoistočne Azije. Otkriven je u špilji Blombos, smještenoj oko 300 kilometara istočno od Cape Towna.

Iako je crtež rudimentaran, činjenica da je napravljen tako davno značajan je jer upućuje na postojanje modernih kognitivnih sposobnosti Homo sapiensa, tijekom razdoblja koje se u znanosti naziva srednjim kamenim dobom.

Crtež je napravljen okerom, prirodnim pigmentom. Ima šest okomitih linija presječenih s trima vodoravnima. Pronađen je na kamenčiću dugom četiri i širokom nešto više od centimetra.

"Nagli prekid linija ukazuje na to da se radi samo o fragmentu i da je izvorni crtež bio na većoj površini. Vjerojatno je u cijelosti bio i složeniji", rekao je arheolog Christopher Henshilwood, koji je vodio istraživanje i objavio ga u časopisu Nature, a prenio narod.hr. "Ne bih to nazvao umjetnošću. To je definitivno apstraktan dizajn i sigurno je imao neko značenje za autora te vjerojatno bio dio zajedničkog sustava simbola koji su razumjeli ljudi iz te skupine", dodao je.

Hashtag su pojmovi ili kratice ispred kojih stoji oznaka "#". Izraz se sastoji se od engleskog riječi hash (za znak "ljestvice") ["#"] i tag za označivanje ključne riječi. Hashtagovi mogu služiti za raspravu o određenoj tematici.

KT