Prvi magazin u svjetskoj povijesti (1731.)


Na današnji dan 1754. umro je Edward Cave, pokretač i izdavač prvog magazina u svjetskoj povijesti koji je nosio naziv "The Gentleman’s Magazine".

Cave je prvi upotrijebio naziv magazin (engl. magazine) za časopis, vjerojatno prema uzoru na vojna skladišta, piše povijest.hr.

Edward Cave je rođen 1691. u gradu Newtonu u središnjoj Engleskoj. U mladosti se bavio raznim poslovima, a došao je na ideju izdavanja časopisa koji bi privukao opću publiku i koji bi se bavio najrazličitijim temama (bez specijaliziranosti na usko područje, kakvo su imali npr. znanstveni časopisi). Godine 1731. počeo je izdavati The Gentleman’s Magazine, koji je uskoro postao najčitanijom i najpopularnijom periodičkom publikacijom u Engleskoj.

Zanimljivo je da je za Caveov magazin pisao čak i poznati Samuel Johnson, jedan od najučenijih ljudi u Velikoj Britaniji u 18. st. Edward se  pomoću magazina i obogatio, a u njemu je pisao pod pseudonimom Sylvanus Urban. Cave je umro na današnji dan 1754. godine, u 63. godini života.

Njegov magazin nastavio je izlaziti sve do 1922., skoro 200 godina.

Ž.I., KT