Izrael

Qumranska spilja


Prošle godine, otprilike u ovo vrijeme, mediji su velikom brzinom proširili vijest o pronalasku nove spilje koja je krila Qumranske spise (Svici s Mrtvog mora), a otkrivena je na zapadnoj obali Crnoga mora – nekadašnjem drevnom naselju Qumran.

Arheološki tim, predvođen dr. Orenom Gutfeldom i Ahiadom Ovadiaom s Instituta za arheologiju Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu, čine profesor dr. Randall Price i studentiLiberty sveučilišta iz Virginije. Oni su izjavili kako je ovo prvo ovakvo otkriće nakon više od 60 godina.

Hebrejsko sveučilište utvrdilo je kako su, drevne Qumranske pergamene koje potječu još iz III. st. prije Krista, nestale iz spilje te da su ih najvjerojatnije otuđili Beduini 1950-ih.

Teorija o beduinskoj pljački nastala je jer su u spiljskom tunelu ostavljena dva željezna trnokopa koja potječu iz sredine 20. stoljeća. „Pretpostavljam da su došli u tunel, pronašli grnčariju sa svicima, uzeli ih i otvorili te ostavili sve naokolo, tkaninu, posuđe...“, rekao je dr. Gutfeld i dodao kako bi ovo moglo biti prvo iz serije otkrića stotina spilja koje se tek trebaju istražiti.

Na mjestu su, umjesto svitaka, pronađene glinene posude za pohranu, fragmenti umotanih svitaka i kožne vezice. Grnčarija, koja je sadržavala ukradene svitke, i zamotuljci pronađeni su skriveni u nišama duž zidova spilje, unutar četiri do šest metara (16 do 20 stopa) dugog tunela na njegovoj stražnjoj strani.

„Do sada se smatralo kako su Svici s Mrtvoga mora pronađeni u 11 qumranskih spilja, ali sada nema sumnje da je ovo 12. spilja. Iako na kraju dana nisam pronašao nijedan svitak, nego 'samo' djelić pergamene, zamotane u vrču pripremljene za pisanje, njezin pronalazak ipak naznačava da su se bez sumnje u spilji nalazili svici koji su ukradeni“, kazao je dr. Gutfeld.

Među pronađenim predmetima, između ostalog je grnčarija u kojoj su umotani svici bili skriveni, kožni remen za vezivanje svezaka, tkanina u koju su svici bili zamotani, tetive i dijelovi kože koji povezuju fragmente...

Arheološki tim također je pronašao pečat načinjen od karneola – poludragog kamena – što je, prema njima, dokaz da su prapovijesni ljudi nekoć živjeli u pustinjskoj pećini.

Podsjetimo, originalni, neprocjenjivi Qumranski spisi sadrže između 800 i 900 originalnih rukopisa na hebrejskom, aramejskom i grčkom jeziku, uglavnom na životinjskoj koži ili papirusima. Uz najstarije kopije fragmenata većine starozavjetnih knjiga, oni sadrže i svjetovne spise o životu u I. i II. st. poslije Krista, te Pravilo zajednice. Većina istraživača smatra da su pripadali Esenima, židovskoj sekti.

Prvi Svici s Mrtvoga mora otkriveni su 1947. kada ih je navodno pronašao mladi Beduin tražeći izgubljenu ovcu u Qumranu – današnjoj Zapadnoj obali. Tada je rendgenskim snimcima otkriveno da je riječ o drevnim svicima rukopisa koji su sada dostupni online.

KT