Rafaelova ''Marija Magdalena'' kraj svojih relikvija


Slika Marije Magdalene koja se pripisuje velikom majstoru Rafaelu mjesec dana je izložena u francuskoj bazilici Sainte-Baume u kojoj se također čuvaju njezine relikvije.

Djelo je proglašeno neprocjenjivim blagom ovog genija – jednog od velikih majstora renesanse. Nestala sredinom 17. stoljeća, slika Marije Magdalene koja se pripisuje Rafaelu (Raffaello Sanzio) izložena je mjesec dana u bazilici Saint-Maximin-la-Sainte-Baume. Crkva je (unatoč nazivu) svetište posvećeno Mariji Magdaleni čije relikvije tu počivaju.

Ali odakle dolazi ovaj misteriozni portret? Naime, dva francuska ljubitelja umjetnosti neočekivano su otkrila ovu chiaroscuro sliku u londonskoj umjetničkoj galeriji. Kupili su ju za 30 000 funti, uvjereni kako je to replika dviju drugih verzija ovog portreta Marije Magdalene – jedne koja se nalazi u rimskoj Vili Borghese i druge u Firentinskoj galeriji Palatin.

Zatim je krajem 2023. tim stručnjaka za tu temu zaključio kako nije riječ o kopiji, nego o originalu koga je Rafaelo naslikao oko 1503.

„Čišćenje je otkrilo bitne kvalitete ove slike, posebice korištenje svjetla, ali i finoću i delikatnost crteža, karakterističnu za Raphaela“, rekla je restauratorica Nathalie Nolde za France 3.

Model za crte lica Marije Magdalene bila je Chiara Fancelli, supruga Rafaelova majstora Pierrea Perugina, kojemu je u brojnim prilikama pozirala licem za Madone.

Vlasnici slike, obojica katolici, samo su čuli za ovo svetište, ali su sliku ipak odlučili posuditi župi.

„Osjetili su da ima smisla izložiti ju ovdje, u ovom svetištu posvećenom Mariji Magdaleni.  Iskoristio sam ovu prigodu bolje upoznati naše svetište. Prava je privilegija imati ovu sliku ovdje, što je pravo čudo. Čovjek bi pomislio da je Marija Magdalena živa na ovom platnu“, rekao je oduševljeni župnik vlč. Florian Racine.

Župa se inače vrhunski organizirala kako bi mogla dočekati ovog neviđenog gosta. Oko 50 ljudi brzo je pohrlilo u sakristiju bazilike kako bi se divilo ovom ponovno otkrivenom remek-djelu.

„Još nismo izbrojali točan broj posjetitelja, ali ih je mnogo“, istaknuo je vlč. Racine koji je „mobilizirao“ 270 župljana da osiguraju sigurnost slike Marije Magdalene. Svaki dan dežuraju tri volonterke, dvije u sakristiji i jedna na ulazu u crkvu. Među njima su i udruge vjernika laika poput francuskih katoličkih templara.

J.P., KT