Rimski Koloseum opet će imati pod


Posjetitelji će ponovno moći stajati u rimskoj areni, baš kao što su to nekoć činili kršćanski mučenici…

U tijeku su planovi za postavljanje poda u drevnom rimskom Koloseumu, mjestu kršćanskih pogubljenja i natjecanja gladijatora.

U roku od dvije godine posjetitelji će moći prošetati do središta arene i zamisliti se u položaju kršćanina, odjeveni u životinjske kože i spremni da ih Neronovi psi pojedu.

Projektom vrijednim 18 milijuna dolara instalirat će se pomični pod od 32 300 m2 s rotirajućim drvenim letvicama koje će otkriti komore ispod.

Talijanski ministar kulture Dario Franceschini rekao je za Reuters da će novi kat posjet Koloseumu učiniti upečatljivijim iskustvom. „Moći ćete hodati njime i otići do središta Koloseuma vidjevši ga na isti način kao i posjetitelji do kraja 19. stoljeća“, rekao je Franceschini.

U starom Rimu drveni pod prekriven pijeskom bio je na vrhu podzemne mreže tunela i odaja u kojima su se držale životinje i borci dok ih nisu izvodili.

Inicijator ideje za obnavljanje poda arene bio je arheolog Daniele Manacorda, još 2014. u Archeu. U to vrijeme kritičari su se uzrujali da bi se drevna ruševina mogla pretvoriti u mjesto rock-koncerta ili nogometni stadion.

No, ministar Franceschini podržao je ideju i pozvao arhitekte da predaju nacrte za novi kat. „Gdje je zapisano da ne možete zaštititi vrijednost Koloseuma, a istodobno ga učiniti dinamičnijim i korisnijim?“, rekao je tad.

Prihvaćanjem prijedloga za novi kat, Italija se približava tom snu. Znači li to da turisti mogu kupiti karte za povijesne rekonstrukcije gladijatorskih borbi ili pogubljenja – tek ćemo vidjeti.

J.P., KT