Rođen hrvatski književnik Ksaver Šandor Gjalski 1854.


Dana 26. listopada 1854. rođen je cijenjeni hrvatski književnik Ksaver Šandor Gjalski. Pravo ime mu je bilo Ljubomil Tito Josip Franjo Babić, ili kraće – Ljubo Babić.

Pseudonim Ksaver Šandor Gjalski, pod kojim je danas poznat, uzeo je prema imenu djeda po majci. Naime, Ljubo Babić bio je plemićkog porijekla, potomak plemenite zagorske obitelji Babić, koja je plemstvo dobila od cara i kralja Karla VI. Habsburškog (oca Marije Terezije).

Otac malog Ljube Babića zvao se Tito Babić i bio je zagorski vlastelin i zemljoposjednik. Bio je vlasnik dvorca Gredice nedaleko od Zaboka. U tom je dvorcu Ljubo rođen na današnji dan 1854. godine. O svom je rođenju sam zapisao: "U petak sam se rodio (26. listopada 1854.) nešto prije ponoći. Moj prvi glas novorođenčeta bio je popraćen udaranjem stare dvjestagodišnje ure, kojim je najavljivala 12 sati, ili, kako je u ono još romantično u nas doba primalja, valjda također romantična, inače supruga felčera iz obližnjeg trgovišta, uskliknula: 'Die Geisterstunde!' I tako, rođenu u petak, u takvu uru, budu mi od prvoga časa u životu pratilicama starodavne predsude i bojazni; a malo zatim zahvati me bolest tako jako da su i prizvani liječnik, i felčer, i žena mu primalja odsudili te mi je živjeti samo još nekoliko sati, pak – žene oko zipke nisu više dvoumile da tako mora biti kad sam se u petak rodio."

Spomenuti dvorac Gredice nalazi se u blizini autoceste Zagreb-Krapina i lako je dostupno turističko odredište. Danas je poznatiji pod imenom Dvorac Gjalski.

Majka Ljube Babića bila je također plemkinja, i to kći vlastelina i odvjetnika Franje Ksavera Šandora Gjalskoga (de Gyala).

Upravo je prema majčinom ocu Ljubo Babić uzeo pseudonim Ksaver Šandor Gjalski. Zanimljivo je da je po majci on bio u rodu i s poznatim pjesnikom Antunom Mihanovićem, koji je napisao tekst hrvatske himne.

Ž.I., KT