Siloamski zdenac prvi put se otvara za javnost


Siloamski zdenac – mjesto gdje je prema Bibliji (Iv 9,1-12) Isus ozdravio slijepca od rođenja – izvorno je hodočasničko mjesto Židova.

Prema članku koji je objavio Business Insider, a prenijela Aleteia, „zdenac će biti potpuno otkopan i prvi put u povijesti otvoren za javnost“.

Iako je njegov mali dio bio dostupan već nekoliko godina, veći dio bazena je uništen i prekriven nakon Prvog židovsko-rimskog rata (70. godine).

„Predstojeća iskapanja u potpunosti će razotkriti drevni zdenac, omogućujući posjetiteljima da ga vide kao dio turističke rute“, poručili su iz Izraelske uprave za antikvitete, Izraelske uprave za nacionalne parkove i Zaklade City of David.

Zdenac je bio dio jeruzalemskog drevnog vodenog sustava, a kasnije je postao mjesto od vjerskog značaja za drevne Židove. Hodočasnici su ga koristili za mikveh (ritualno kupanje) prije posjeta Hramu.

Mali fragment kamenog natpisa nedavno je pronađen u Siloamskom tunelu – vodenom kanalu koji vodi do Siloamskog jezera. Isklesan u antičko doba, tunel se sada nalazi u arapskom naselju Silwan, u istočnom Jeruzalemu. Svoj popularni naziv „Ezekijin tunel“, dobio je zbog najčešće hipoteze da datira iz vremena vladavine judejskog kralja Ezekije, između kasnog 8. i ranog 7. stoljeća pr. Krista.

Općenito se vjerovalo da ovaj tunel odgovara „vodovodu“ koji se spominje u 2. Kraljevima 20,20: „Ostala povijest Ezekijina, svi njegovi pothvati i kako je sagradio ribnjak i prorov da dovede vodu u grad, zar sve to nije zapisano u knjizi Ljetopisa judejskih kraljeva?“

Biblijske priče zapravo objašnjavaju kako je kralj Ezekija pripremio Jeruzalem za nadolazeću opsadu Asiraca.

J.P., KT