Spašavanje djece iz pećine potrajat će mjesecima?


Za sudbinu dječaka starosti od 11 do 16 godina i njihova 25-godišnjeg nogometnog trenera nije se znalo devet dana otkako su 23. lipnja ušli u pećinu Tham Luang na Tajlandu. No, pronađeni su, ali će njihovo spašavanje možda potrajati mjesecima.

Mnogi svjetski mediji prenijeli su vijest kako je grupa od 12 dječaka koje je predvodio njihov nogometni trener 23. lipnja nestala tj. zaglavila negdje u labirintu pećina na Tajlandu. Ubrzo je pokrenuta akcija spašavanja u koju su se uključili i međunarodni timovi. Premda su mnogi već bili izgubili nadu, 13-člana grupa je čudesno pronađena nakon devet dana. Međutim, budući da je pećina Tham Luang obično poplavljena tijekom sezone kiša koja traje do rujna ili listopada, moguće da će proći i mjeseci dok ne ugledaju svjetlo dana.

Stručnjaci upozoravaju da bi prolazak neiskusnih ronilaca, kakvi su ovi dječaci, kroz blatnjavu vodu nulte vidljivosti bila veoma opasna operacija.  

U međuvremenu, vojska je istaknula da će zarobljenima u pećini biti dostavljana hrana i voda, a također proći će trening ronjenja kako bi svladali barem osnove te se mogli vratiti svojim obiteljima koje ih sa zebnjom iščekuju.

 

Više od 1 000 ljudi uključeno je u ovu akciju spašavanja, a među njima su timovi iz Kine, Mianmara, Laosa i Australije. Tu su također spasitelji iz tajlandske mornarice, tri britanska stručnjaka i osobe iz Američke vojske. Njihove napore znatno je otežavala kiša koja neprestano padala te je poplavila pećinu i blokirala sve prilaze zarobljenim dječacima. Koristeći malo vremena kada je padanje prestalo, spasilački timovi su podvodno napredovali, uključivši pumpe koje su crpile vodu iz pećine smanjujući joj nivo.

Dvojica Britanaca locirali su izgubljenu grupu i snimili kamerom dječake kako sjede na uzvišenju iznad vode. Mladići su im se požalili da su gladni te pitali koliko dugo su u pećini i hoće li moći izaći. Ronioci su im rekli da će morati čekati, ali su ih uvjerili da će spasitelji doći po njih. Dječaci su jednostavno odgovorili: „Oh, vidimo se sutra!“

KT/AsiaNews