Stoljeće Vojske bezgrješne


Dana 16. listopada obilježava se 100 godina od utemeljenja udruge Vojska Bezgrješne, koju je 1917. ustanovio Sv. Maksimilijan Kolbe, franjevac konventualac koji je u koncentracijskim logoru Auswitz položio svoj život umjesto oca jedne obitelji.

Maksimilijan je udrugu osnovao u Rimu zajedno sa šestoricom subraće klerika. Glavni cilj ove marijanske udruge je obraćenje grješnika, osobito masona, kao i posvećenje svih kršćana. Bilo je potrebno oprijeti se toliku širenju bezbožnosti, pokretima neprijateljski nastrojenima prema Crkvi koji su bivali sve glasniji. Masoni su u to vrijeme u Rimu organizirali velike manifestacije na kojima su isticali transparente usmjerene protiv Crkve i Pape.

 

Jedan od natpisa glasio je: „Sotona će upravljati Vatikanom, a papa će mu služiti kao švicarska garda.” Upravo kao odgovor na to Kolbe je predložio sljedeće razmišljanje: „Je li moguće da se naši neprijatelji toliko trude nadvladati, a mi da bismo ostali dokoni i zadovoljili se time da pojačamo molitvu, a da pritom ništa ne poduzmemo? Ne posjedujemo li jače oružje: zaštitu Neba i Bezgrješne Djevice? Gospi nismo potrebni mi, ali se udostojala poslužiti s nama kako bi i nama pripao dio zasluga, a pobjeda bila utoliko veličajnija budući da je izvojevana uz pomoć siromaha i sredstava koja su u očima svijeta toliko neprikladna jer je riječ o duhovnome oružju, što ga svijet ismijava i prezire. Potrebno je da se, kao poslušna sredstva, predamo u njezine ruke, služeći se pritom svim dopuštenim sredstvima: riječima, širenjem marijanskoga tiska i čudotvorne medaljice te potkrjepljujući djelovanje molitvom i dobrim primjerom.“
Udruga danas ima svoj statut koji je potvrdila Crkva i broji više od 5 milijuna članova u cijelom svijetu, a aktivno djeluje i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Povodom ove značajne obljetnice slovenski franjevci konventualci u suradnji s kreativnim timom Studia Siposh snimili su kratki film koji opisuje život Maksimilijana Kolbea i misiju Vojske Bezgrešne. Posredovanjem Hrvatskog nacionalnog centra Vojske Bezgrješne i franjevaca konventualaca u Hrvatskoj film je sinkroniziran i dostupan je na hrvatskom jeziku.

Fra Zvonimir Pervan/ KT