Stravično mučena i smaknuta tri katolička svećenika (1581.)


Dana 1. prosinca 1581. smaknuta su u Engleskoj trojica katoličkih svećenika.

Foto: Sv. Edmund Campion

Foto: Sv. Edmund Campion

U to vrijeme Engleskom je vladala kraljica Elizabeta I., poznata po oštrim progonima katolika, koji su praktički stavljeni izvan zakona jer se pripadnost toj vjeri nije smjela javno izražavati. Pojedine obitelji u tajnosti su ostale katoličke, a u kućama su postojala i skloništa u kojima bi se katolički svećenici mogli sakriti u slučaju državne kontrole, javlja povijest.hr.

Trojica svetaca smaknutih na današnji dan ubijeni su na najkrvaviji način. Radilo se o složenoj kazni koja se sastojala od cijelog niza mučenja i sakaćenja. Prvo bi se osuđenike konjima vuklo do stratišta. Zatim bi ih se vješalo, ali tako da ne umru. Sljedeće je mučenje bilo osobito okrutno. Naime, još uvijek živim osuđenicima izvadila bi se utroba i kastriralo bi ih se, a zatim bi se izvađeni organi spalili pred njima. Na kraju bi im se odsjekla glava, a trup raščetvorio i poslao u četiri različita dijela kraljevstva. Glave bi se, pak, stavile na javno mjesto, obično nabijene na kolac.

Trojica svećenika koji su na taj način smaknuti su: Sv. Edmund Campion, Sv. Ralph Sherwin i Sv. Alexander Briant. Od njih su Campion i Briant bili isusovci. Sva trojica smaknuti su u Tyburnu pokraj tadašnjeg Londona. Danas se Tyburne nalazi unutar londonskog naseljenog područja, na sjevernoj strani poznatog Hyde Parka.

Sv. Edmunda Campiona, Sv. Ralpha Sherwina i Sv. Aleksandra Brianta blaženima je proglasio 1886. papa Lav XIII., a svetima papa Pavao VI. 1970.

Ž.I., KT