Bergamo

Svećenici daruju tri mjesečne plaće za obitelji u potrebi


Ekonomske posljedice pandemije koronavirusa već se osjećaju u mnogim zemljama. Stoga je biskup Bergama mons. Francesco Beschi zatražio od svojih svećenika da se odreknu tri mjesečne plaće u korist stvaranja „Fonda solidarnosti“ za obitelji s teškoćama.

Vatican News: Solidarnost u Napulju

Vatican News: Solidarnost u Napulju

Katolička Crkva u Italiji još jednom pokazuje konkretnu blizinu svojim ranjivim vjernicima. Grad Bergamo bilježi najveći mortalitet uzrokovan virusom Covid-19 na Apeninskom poluotoku. Teška situacija u kojoj se ova biskupija našla produbila je vezu Crkve i naroda, duhovnu i materijalnu.

Na Cvjetnicu, 5. travnja, mons. Baschi uputio je svojim svećenicima dugo i iskreno pismo u kojemu je osim izraza iskrene zahvalnosti za požrtvovanost koju svakodnevno čine iznio i još jedan konkretan prijedlog. Naime, svi prezbiteri u toj dijecezi trebali bi se odreći tri svoje mjesečne plaće kako bi ta sredstva stavili zajednici na raspolaganje. „Biskupija radi na projektu Fonda solidarnosti koji svjedoči crkvenoj blizini u svim aspektima, posebno: prema obitelji, radničkoj klasi, našim obrazovnim i socijalnim ustanovama i siromašnima. Predlažem da se odreknemo naše tri mjesečne plaće. To je snažna žrtva. Čini mi se važnim da, kako smo ovih tjedana predstavljali svoju bliskost sa svima, to učinimo ovom značajnom gestom jer je vrlo zahtjevna“, poručio je biskup Bergama u pismu, prenosi Avvenire.

U prethodnim tjednima tragične slike obišle su svijet upravo iz ovoga mjesta. Posebno je upečatljiva bila kolona vojnih kamiona koji su prevozili kovčege s mrtvim tijelima iz bergamske bolnice. Stoga je i mons. Baschi izrazio želju u skorije vrijeme slaviti misu na najvećem gradskom groblju za duše svih pokojnika koji su život izgubili uslijed pandemije.

Italija u posljednjih nekoliko dana bilježi manji broj umrlih i novozaraženih te je za mnoge to svjetlo na kraju tunela. Međutim, borba i dalje traje, a posljedice se već osjećaju najviše na ekonomskom polju. Posebno je teška situacija na jugu zemlje, koji je i prije bio siromašniji od bogatijeg sjevera. To je potvrdio i napuljski nadbiskup, kardinal Crescenzio Sepe koji je istaknuo kako usporedno s krizom raste i solidarnost među ljudima. Na ulicama ispred samoposluga se mogu pronaći košare u koje svi koji su u mogućnosti mogu ostaviti hranu i potrepštine kako bi oni bez primanja mogli slobodno i bez plaćanja uzeti te proizvode.

D. K, KT