Thomas Woodrow Wilson - jedni predsjednik SAD-a s doktoratom – 1912.


Dana 17. studenog 1912. za predsjednika SAD-a izabran je znameniti Thomas Woodrow Wilson, prvi i jedini predsjednik SAD-a s doktoratom.

Thomas Woodrow Wilson diplomirao je na uglednom Sveučilištu Princeton (gdje je svojedobno dugo godina predavao i Albert Einstein). Wilson je doktorirao na području povijesti i političkih znanosti i to na znamenitom Sveučilištu Johns Hopkins u Baltimoreu. To je jedno od najcjenjenijih američkih sveučilišta, a na njemu je do sada studiralo ili radilo čak 37 nobelovaca, piše povijest.hr.

Zanimljivo je da je za izradu svog doktorskog rada Wilson navodno morao naučiti njemački jezik. Puni naslov njegove doktorske disertacije bio je Kongresna vladavina: Studija iz američke politike.

Wilson je postao predavač na Princetonu, a zatim je čak i izabran za rektora tog sveučilišta. Zanimljivo, bio je prvi rektor Princetona koji nije bio klerik. S te pozicije prešao je na poziciju guvernera New Jerseya (gdje de Princeton nalazi), a zatim je s mjesta guvernera izabran za predsjednika SAD-a.

Prilično razočarava podatak da niti jedan drugi američki predsjednik nije dostigao najviši akademski stupanj doktora znanosti. To nisu postigli ni visoko obrazovani predsjednici poput Billa Clintona (Yale) ili Baracka Obame (Harvard).

Ž.I., KT