"Tjedan solidarnosti": Plodovi u Banjolučkoj biskupiji


Po odluci biskupa HBK, od 2007. se tjedan između druge i treće korizmene nedjelje obilježava kao „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH“.

Geslo ovogodišnje akcije je Budite složni i živite u miru. Vjernici diljem Hrvatske nastoje molitvom i novčanim darom milostinje pomoći potrebitima, onima koji su postali manjina, zaboravljenima, osuđenima i prezrenima. Vjernici su pozvani i moliti, zajedno sa svim biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, svim hrvatskim iseljenicima po cijelom svijetu i cjelokupnim Božjim narodom, da Crkva u Bosni i Hercegovini bude znak mira, zajedništva i solidarnosti.

Cilj akcije je i održati opstanak Hrvata na njihovim stoljetnim ognjištima od Bosanske Posavine preko Srednje Bosne do Hercegovine, posebno s obzirom na alarmantno smanjenje broja Hrvata iz Bosne i Hercegovine.

Ravnatelj Caritasa Banjolučke biskupije mons. Miljenko Aničić je za HKR rekao da pomoć koju primaju smatraju izuzetno važnom, osobito zbog skrbi prema starijima i bolesnima. „Mi smo uspjeli financirati naš kontinuirani rad, prvenstveno ovdje u Banja Luci. Ove smo godine izabrali južni dio naše biskupije i područje oko Bosanskog Grahova, odnosno između Bihaća i Livna. To je zapravo prilično pusto područje, u kojem je ljudima teško živjeti jer nema ni osnovne infrastrukture. Tamo je pedesetak starih, bolesnih i osamljenih osoba kojima je posjet naših volontera vjerojatno jedini posjet u mjesec dana“, rekao je mons. Aničić.

Prema njegovim riječima, već se iz toga može vidjeti koliko ova pomoć dobro dođe i koliko je korisno investirana u područja u kojima je najteže. „Mi taj projekt provodimo još od 1994., ali ga zbog povlačenja naših dugogodišnjih donatora iz projekta ne bismo mogli i dalje provoditi – da nije Tjedna solidarnosti“, naveo je ravnatelj Caritasa Banjolučke biskupije.

Istaknuo je i da im je jednako važna potpora obiteljima i siromašnoj djeci. „Posjećujemo obitelji po terenu i uvijek se iznova susrećemo s time teškim situacijama u kojima se one nalaze. Među njima su i višečlane obitelji ili obitelji s bolesnom djecom koje nemaju sredstava za liječenje. Ponegdje djeca čak ne mogu zbog siromaštva pohađati školu. Pokušavamo pronaći te kritične obitelji kako bismo pomogli toj i takvoj djeci, da ne ostanu cijeloga života određeni sadašnjim siromaštvom i osuđeni da sutra budu socijalni slučajevi“, naveo je mons. Aničić.

Uz ove izdvojene projekte tu je i redovita pomoć u hrani, ali i školskom priboru. „Iz sredstava prikupljenih u Tjednu solidarnosti financira se i rad Caritasovog ureda koji organizira distribuciju primljene pomoći do krajnjih korisnika. Mi djelujemo kao da je sve u redu, odnosno kao da će sve biti u redu. A svaki novi slučaj u kojem uspijemo pomoći nas hrabri jer vidimo da to i ljudima daje hrabrost za život“, zaključio je mons. Aničić.

KT / IKA