Tko su novoimenovani kardinali?


Među 14 novih kardinala čija je imena papa Franjo objelodanio 20. svibnja, najavivši konzistorij za 29. lipnja, su i patrijarh Kaldejske Crkve te prefekt Kongregacije za nauk vjere.

Sveti Otac je iznenadno u nedjelju 20. svibnja, nakon molitve Kraljice Neba, najavio konzistorij kada će biti kreirano 14 novih članova Kardinalskog zbora: 11 s pravom biranja novog Pape, tj. mlađih od 80 godina, i trojica koja su navršila dob višu od 80 godina.

Kardinalski zbor se ovim imenovanjima sastoji od 126 kardinala izbornika, pa bi na možebitnim konklavama bilo: 54 kardinala iz Europe; 17 iz Sjeverne, 5 iz Srednje 13 iz Južne Amerike, te 16 kardinala iz Afrike, 17 iz Azije, te četiri iz Oceanije.

Patrijarh Louis Raphael I. Sako

Irački novoimenovani kardinal Louis Raphael I. Sako je patrijarh kaldejskih katolika, a zaređen je za biskupa osam mjeseci nakon invazije SAD-a na Irak. Svjedočio je egzodusu tamošnjih kršćana, služeći opkoljenom i mučeničkom narodu koji je ostao. Nakon što je 2013. postavljen za poglavara Kaldejske Katoličke Crkve, rekao je da Crkva mora biti znak nade, svjedočenja i zajedništva, unatoč problemima te raditi zajedno s ostalim Iračanima na obrani ljudskoga dostojanstva i mirnoga suživota temeljnoga na jednakim pravima.

Ovaj 69-godišnji novoimenovani kardinal rođen je 4. srpnja 1948. u Zakhou. Nakon studija u Mosulu, Rimu i Parizu, vratio se u Mosul 1986. i služio kao župnik u župi Gospe od Brze Pomoći te je tijekom embarga kojega su Iraku nametnule Sjedinjene Države, zajedno s nekolicinom liječnika i ljekarnika otvorio ambulantu za siromašne.

Bio je rektorom patrijaršijskog sjemeništa u Bagdadu prije nego ga je Sinoda kaldejskih biskupa izabrala za nadbiskupa Kirkuka godine 2002., a izbor 2003. potvrdio Sv. Ivan Pavao II. Da predvodio Kaldejsku Katoličku Crkvu izabran je početkom 2013. što je formalno ubrzo potvrdio papa Benedikt XVI. 

Vjeruje se da je broj iračkih kršćana 1990-ih bio oko 1,4 milijuna, a danas oko 500 000. Gotovo dvije trećine pripadaju Kaldejskoj Katoličkoj Crkvi.

Luis Ladaria

Španjolski novoimenovani kardinal Luis F. Ladaria, aktualni prefekt Kongregacije za nauk vjere, rođen je 19. travnja 1944. u Manacoru, Mallorca. Diplomu iz prava stekao je na Sveučilištu u Madridu te potom 1966. stupio u Družbu Isusovu. Nakon studija teologije i filozofije u Španjolskoj i Njemačkoj, za svećenika je zaređen 1973.

Doktorirao je 1975. teologiju na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu te počeo poučavati dogmatiku na Papinskom sveučilištu Comillas u Madridu. Devet godina poslije, vratio se na Gregorianu kako bi predavao i služio kao vicerektor sveučilišta od 1986. do 1994.

Papa Benedikt XVI. imenovao ga je nadbiskupom postavivši ga za tajnika Kongregacije za nauk vjere, nakon što je s njim radio kao član Međunarodne teološke komisije od 1992. do 1997.

Papa Franjo promaknuo ga je 2017. u prefekta ove Kongregacije koja je zadužena brinuti se za promociju ispravne interpretacije katoličke doktrine i teologije, a također je odgovorna za vođenje istraga protiv klerika koji su optuženi za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Angelo de Donatis

Novoimenovani kardinal Angelo de Donatis poznati je duhovnik i propovjednik kojega je papa Franjo izabrao 2014. da predvodi njegove prve korizmene duhovne vježbe otkako je sjeo na Petrovu stolicu. Godine 2015. imenovao ga je pomoćnim biskupom Rima, a 2017. preuzeo je službu papinskog vikara za Rimsku biskupiju.

Rođen je 4. siječnja 1954. u talijanskom Casaranou. Postigao je licencijat iz moralne teologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana, a za svećenika biskupije Nardo-Gallipoli zaređen je 1980., da bi tri godine poslije bio inkardiniran u Rimsku biskupiju.

Služio je u mnogim župama i radio u uredima Rimskoga vikarijata prije nego je postao arhivar Kardinalskoga zbora (1989. – 1991.). Potom je šest godina bio ravnatelj Rimskog dijecezanskog ureda za kler, a od 1990. do 2003. bio je duhovnik u Rimskom dijecezanskom sjemeništu. 

Giovanni Angelo Becciu

Giovanni Angelo Becciu, 69-godišnji prelat služio je od 2011. kao „zamjenik za opće poslove“ u vatikanskom Državnom tajništvu. Riječ je o poziciji koju se inače opisuje kao papinski šef osoblja, netko tko se bavi dnevnim poslovima u Vatikanu. Osim toga, od veljače 2017. služio je kao posebni papinski delegat za Malteške vitezove.

Rođen je 2. lipnja 1948. u Pattadi u Italiji, a za svećenika je zaređen 1972. Prije nego li je stupio u diplomatsku službu postigao je diplomu iz kanonskoga prava. Služio je u vatikanskim predstavništvima u: Srednjoafričkoj Republici, Sudanu, Novom Zelandu, Liberiji, Velikoj Britaniji, SAD-u, Angoli i Sao Tome i Principe.

Nadbiskupom ga je 2001. imenovao Sv. Ivan Pavao II.

Godine 2009. postavljen za nuncija na Kubi gdje je proveo dvije godine da bi ga na sadašnju dužnost 2011. imenovao papa Benedikt XVI.

Konrad Krajewski

Nekadašnji ceremonijar papa Sv. Ivana Pavla II. i Benedikta XVI., novoimenovani kardinal Konrad Krajewski, dolaskom Franje na Petrovu stolicu postao je njegove „oči, uši i ruke“ za prepoznavanje potreba rimskih siromaha.

Kao papinski djelitelj milostinje od 2013., ovaj je poljski prelat u ime Svetoga Oca dijelio pomoć potrebitima te je za beskućnike otvarao prenoćišta, kupaonice, brijačnice i praonice u blizini Vatikana.

Poznato je također da je dao svoj apartman jednoj obitelji izbjeglica iz Sirije.

Rođen je 25. studenoga 1963. u Lodzu, u Poljskoj. Studirao je u rodnoj zemlji i Rimu gdje je postigao diplomu iz teologije i liturgike. Služio je kao bolnički kapelan u Rimu prije nego se vratio u Lodz kako bi poučavao liturgiku u tamošnjem sjemeništu gdje je bio i prefekt.

Po povratku u Vječni grad, radio je od 1999. do 2013. u Vatikanskom uredu za papinska liturgijska slavlja te ga se na misama često moglo vidjeti uz Papu.

Joseph Coutts

Novoimenovani 72-godišnji kardinal Joseph Coutts bit će – nakon Josepha Cordiera koji je preminuo 1994. – drugi kardinal iz Pakistana u povijesti tamošnje Crkve.

Služio je kao predsjednik Biskupske konferencije Pakistana i predsjednik Pakistanskog Caritasa. Njegovo biskupsko geslo je Sklad te je poznat po svojim naporima na promoviranju kršćansko-muslimanskoga dijaloga. Bio je i vodeći glas za reformu tzv. pakistanskoga Zakona protiv blasfemije.

Rođen je 21. srpnja 1945. u Amritsaru u Indiji. Studirao je u velikom sjemeništu u Karachiu, a za svećenika je zaređen 1971. u Lahoreu. Nakon diplomskog studija u Rimu, služio je kao profesor u bogosloviji te potom kao rektor maloga sjemeništa u Lahoreu.

Sveti Ivan Pavao II. godine 1988. imenovao ga je biskupom koadjutorom Hyderabada. Zatim je od 1988. do 2012. služio kao biskup Faisalabada kada ga je Benedikt XVI. postavio za nadbiskupa Karachia.

Antonio dos Santos Marto

Novoimenovani kardinal Antonio dos Santos Marto, nadbiskup Leiria-Fatime u Portugalu, rođen je 5. svibnja 1947. u Chavesu.

Sedam godina nakon svećeničkoga ređenja 1971., postigao je doktorat iz teologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Potom je 2000. imenovan pomoćnim biskupom Brage, a zatim 2004. biskupom Viseua.

Godine 2006. Benedikt XVI. postavio ga je na čelo biskupije Leiria-Fatima, kojoj pripada područje sadašnjega Fatimskog svetišta gdje se 1917. ukazala Gospa.

Pedro Barreto

Peruanski 74-godišnji prelat Pedro Barreto, rođen je 12. veljače 1944. u Limi. Nakon ulaska u Družbu Isusovu 1961. studirao je teologiju u Španjolskoj i Peruu.

Služio je kao župnik u nekoliko župa prije nego ga je 2001. Sv. Ivan Pavao II. imenovao apostolskim upraviteljem Jaena te je zaređen za biskupa u siječnju 2002. Četiri godine poslije postavljen je za nadbiskupa Huancayoa.  

Također služio je kao ravnatelj Odjela za pravdu i mir pri Peruanskoj biskupskoj konferenciji.

Godinu prije nego će papa Franjo objaviti encikliku o okolišu (Laudato si') Barreto je bio glasnogovornik i zagovornik odgovornog iskorištavanja ruda upozoravajući na opasnosti koje onečišćenje predstavlja za siromašne i okolinu.

Desire Tsarahazana

Pastir mjesne Crkve Toamasina u Madagaskaru, koja broji više od pola milijuna katolika, 63-godišnji Desire Tsarahazana rođen je 13. lipnja 1954. u Amboanigibeu. Nakon studija teologije za svećenika je zaređen 1986. Sv. Ivan Pavao II. imenovao ga je godine 2008. biskupom Toamasina, a 2010. uzdigao na rang nadbiskupa. Dvije godine poslije izabran je za predsjednika Biskupske konferencije Madagaskara, a 2015. dobio je novi mandat.

Na posebnoj Sinodi biskupa za Afriku 2009. govorio je o potrebi da Crkva upotrijebi sve napore kako bi pomogla laicima da žive svoju vjeru u politici, ističući da je promjena mentaliteta i obraćena srca veliki izazov za Afriku.

Giuseppe Petrocchi

Otkada ga je papa Franjo 2013. imenovao nadbiskupom L'Aquilae, novoimenovani kardinal Giuseppe Petrocchi nastojao je predvoditi ponovnu izgradnju i oporavak od razornoga potresa koji je 2009. pogodio ovu dijecezu. Zaslužan je za oživljavanje crkvenoga pastorala i rješavanje ekonomskih problema tamošnje biskupije.

Rođen je 19. kolovoza 1948., a studirao je religiju, filozofiju, pedagogiju i psihologiju na lokalnom civilnom fakultetu nakon što je postao svećenik 1973. Predvodio je dijecezanski centar za zvanja, služio kao župnik, bio urednik dijecezanskih novina, radio kao psiholog za biskupijsko savjetovalište za obitelji te bio aktivan u dijecezanskim programima za mlade.

Biskupom Latina-Terracina-Sezze-Priverno imenovan je 1998.

Thomas Aquinas Manyo Maeda

Japanski novoimenovani kardinal Thomas Aquinas Manyo Maeda,  poglavar je Crkve u Osaki i dopredsjednik Biskupske konferencije Japana. Rođen je 3. ožujka 1949. u Tsuwasaki, Kami-Goto. Za svećenika biskupije Nagasaki zaređen je 1975. Tijekom godina služio je kao župnik, urednik dijecezanskih novina te ravnatelj biskupijske komisije za društvene komunikacije.

Također, bio je generalni tajnik Biskupske konferencije od 2006. do 2011. kada je imenovan biskupom Hiroshime. Papa Franjo ga je 2014. postavio za nadbiskupa Osake.

Sergio Obeso Rivera

Novimenovani kardinal Sergio Obeso Rivera, 86-godišnji je umirovljeni nadbiskup Xalapa u Meksiku. Rođen je 1931. u istom gradu gdje je služio kao nadbiskup.

U sjemenište je ušao 1944. Nakon što je postigao diplomu iz humanističkih znanosti u Meksiku, doktorirao je teologiju na Papinskom sveučilištu Gregoriana, a za svećenika je zaređen 1954.

Vrativši se u svoj rodni grad poučavao je filozofiju i teologiju na bogosloviji gdje je služio kao duhovnik i rektor.

Blažen Pavao VI. imenovao ga je godine 1971. biskupom Papantla, gdje je službovao skoro tri godine prije nego je postavljen za biskupa koadjutora Xalapa. Nadbiskupom ove dijeceze postao je 1979.

Također je bio predsjednik Biskupske konferencije Meksika u dva navrata: od 1983. do 1988. te ponovno od 1995. Umirovljen je 2007.

Toribio Ticona Porco

Umirovljeni biskup Corocoroa u Boliviji, 81-godišnji novoimenovani kardina Toribio Ticona Porco, rođen je 25. travnja 1937. u Atochai.

Nikada nije upoznao svoga oca i podigla ga je samohrana majka koja je naporno radila kako bi njemu i njegovu mlađem bratu osigurala uvjete za život. Još kao dječak radio je nekoliko poslova uključujući čišćenje cipela i prodavanje novina, a u mladenaštvu povremeno je radio kao pomoćni radnik na građevini, kod automehaničara te u lokalnoj pivari.

Nakon dolaska belgijskih misionara 1955. pristupio je Katoličkoj Crkvi, a misionari su ga ohrabrili da uđe u sjemenište i 1967. postane svećenikom. Svoj je svećenički život posvetio radu među lokalnim rudarima u gradiću Chacarilla. Budući da ovo mjesto od oko 2 000 stanovnika nije imalo nikakvu gradsku upravu, on je 14 godina služio i kao gradonačelnik. Tijekom tjedna bi se bavio civilnim poslovima, a nedjeljom slavio svete mise.

Pomoćnim biskupom dijeceze Potosi imenovao ga je Sv. Ivan Pavao II. godine 1986., a poglavarom Mjesne prelature Corocoro postao je 1992. Papa Benedikt XVI. prihvatio je 2012. njegovo odreknuće od službe zbog navršene kanonske dobi.

Nakon godina fizičkoga i duhovnoga rada, novoimenovani kardinal Ticona uštedio je dovoljno novca te je svojoj majci kupio zemljište u Cochabambai. Tu ju je i sahranio, a sam je istaknuo kako mu je želja također biti pokopan uz nju.

Aquilino Bocos Merino

Novoimenovani kardinal Aquilino Bocos Merino je 80-godišnji bivši poglavar reda Klaretianaca (prema osnivaču Antunu Mariji Claretu) te plodan pisac i govornik o teologiji redovničkoga života.

Rođen je 17. svibnja 1938. u španjolskom mjestu Canillas de Esgueva. U kontakt s redovnicima klaretiancima došao je u dobi od 12 godina, a redovničke zavjete položio je 1956. te je za svećenika zaređen 1963.

Diplomiravši filozofiju i kliničku psihologiju na Papinskom sveučilištu Salamanca, služio je kao duhovnik u sjemeništu u Salamanci, a također i pri svome redu. Bivši je ravnatelj španjolskih novina o redovničkom životu i suosnivač Teološkog instituta za redovnički život u Madridu. Godine 1991. izabran je za poglavara reda na čijem je čelu služio u dva šestogodišnja mandata.

KT/ Catholic Herald