U Gvatemali pronađeno 60 000 majanskih struktura


Koristeći najnoviju laserski tehnologiju Lidar, arheolozi su u Gvatemali, početkom veljače, otkrili 60 000 majanskih struktura, uključujući temelje za kuće, vojne utvrde i bedeme.

Rekonstrukcija arheološkog nalazišta

Rekonstrukcija arheološkog nalazišta

"Mislim da je ovo najveći napredak u više od 150 godina majanske arheologije", izjavio je za BBC arheolog sa sveučilišta Brown Stephen Houston.

"Trebat će nam 100 godina da pregledamo sve podatke i zaista shvatimo što smo pronašli", rekao je vodeći istraživač u projektu, arheolog Francisco Estrada-Belli, za National Geographic.

 Thomas Garrison, arheolog koji radi na projektu, vjeruje da kako otkriće pokazuje da je broj pripadnika civilizacije Maja dosad bio krivo procijenjen te da ih je zapravo bilo tri do četiri puta više.

"Novi podaci pokazuju da nije nerazumno zaključiti da je tamo živjelo između 10 i 15 milijuna ljudi", rekao je Estrada-Belli.

Tim povodom National Geographic će emitirati specijalnu emisiju o otkriću 6. veljače pod nazivom "Izgubljeno blago majanskih kraljeva zmija".

Civilizacija Maya je srednjoamerička civilizacija, poznata po najrazvijenijem pisanom jeziku u pre-kolumbijskoj Americi, kao i po umjetnosti, arhitekturi, te usavršenoj matematici i astronomiji. Ova drevna civilizacija nastala je i jačala u razdoblju između 2000. godine prije Krista i 250. godine poslije Krista.

KT