U iščekivanju ''Suza Svetog Lovre''


Meteorski roj Perzeidi, poznati kao ''Suze Svetog Lovre'' ove će godine maksimum aktivnosti imati u noći s 12. na 13. kolovoza od 22 sata do jutra.

U tom razdoblju moći će se vidjeti 10 do 15 sjajnih meteora na sat jer će ove godine u to vrijeme Mjesec biti na nebu skoro pun pa će njegova svjetlost smanjiti vidljivost meteora.

Prosječna aktivnost Perzeida je od 50 do 100 meteora na sat u uvjetima dobre tame kada nema Mjeseca, a za promatranje, kako je poručio je glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza (HAS) Dorian Božičević, treba pronaći mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja.

Ovaj fenomen inače je aktivan između 23. lipnja i 22. kolovoza, s maksimumom aktivnosti upravo između 11. i 13. kolovoza.

Izraz Suze Sv. Lovre koji se često koristi kao pučki naziv zapravo je postao popularan u zadnjih možda stotinjak godina u Crkvi u Hrvata, najprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Iz Dalmacije se proširio u druge krajeve gdje ga danas većina zna pod tim imenom. Riječ je o tomu da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascoli, u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u tom razdoblju padaju.

Sveti Lovro kršćanski je mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. živog spržili na rešetki.

KT