Oxford, Engleska

Ugledni anglikanski biskup primljen u Katoličku Crkvu


Ugledni anglikanski biskup koji je smatran potencijalnim nasljednikom nadbiskupa Canterburya ušao je u puno zajedništvo s Katoličkom Crkvom.

Preuzv. Michael Nazir-Ali, bivši biskup Rochestera, u Engleskoj, pristupio je Osobnom ordinarijatu naše Gospe od Walsinghama, izvijestio je 14. listopada The Spectator.

U časopisu se navodi da bi Nazir-Ali mogao biti zaređen za katoličkog svećenika već krajem listopada u okviru Ordinarijata, tijela koje je Benedikt XVI. uspostavio 2011. za skupine bivših anglikanaca koji su željeli sačuvati elemente svoje baštine.

U priopćenju od 14. listopada Ordinarijat je naveo kako je Nazir-Alija u puno zajedništvo primio ordinarij mons. Keith Newton, 29. rujna, na blagdan Svetog Mihaela i svih anđela.

„S dopuštenjem Svete Stolice on će biti u dogledno vrijeme zaređen za katoličkog svećenika ovog Ordinarijata“, stoji u priopćenju.

Očuvanje identiteta

Obrazlažući svoju odluku, Nazir-Ali je rekao: „Vjerujem kako se anglikanska želja pridržavanja apostolskog, otačkog i koncilskog učenja sada najbolje može održati u Ordinarijatu.“

„Tamošnje odredbe o zaštiti legitimnog anglikanskog naslijeđa vrlo su ohrabrujuće i, vjerujem, to naslijeđe u liturgiji, pristupima proučavanju Biblije, pastoralnoj predanosti zajednici, metodama moralne teologije i još mnogo toga ima još puno za ponuditi šira Crkva“, dodao je.

„Radujem se što ću primiti od bogatstva drugih dijelova Crkve, a možda ću dati skroman doprinos u održavanju i jačanju anglikanske baštine unutar šire zajednice“, naveo je Nazir-Ali.

Vijest o ovome dolazi mjesec dana nakon što je još jedan anglikanski biskup obznanio da je „prešao Tiber“.

Naime, tada je preuzv. Jonathan Goodall, bivši biskup Ebbsfleeta, rekao kako je odluku donio „nakon dugog razdoblja molitve“.

Biskup pakistanskoga porijekla

Nazir-Ali rođen je u Karachiju u Pakistanu 1949. te je pohađao katoličke škole. Ima i kršćansko i muslimansko obiteljsko podrijetlo te je uz britansko zadržao i pakistansko državljanstvo.

Zaređen je za anglikanskog svećenika 1976., a djelovao je u Karachiju i Lahoreu. Postao je predstojnik anglikanske katedrale u Lahoreu i posvećen je kao prvi biskup Raiwinda u Zapadnom Punjabu.

Kasnije se pridružio osoblju nadbiskupa Canterburyja, pomažući u planiranju Lambeth konferencije 1988., okupljanja biskupa iz cijele anglikanske zajednice.

Godine 1994. imenovan je anglikanskim biskupom u Rochesteru, pokrivajući područja Medwaya, sjevernog i zapadnog Kenta te londonske okruge Bromley i Bexley.

Oženjen je i ima dvoje djece. Od 1999. bio je član Doma lordova, gornjeg doma britanskog parlamenta.

Sudjelovao je u drugoj fazi Anglikanske i Rimokatoličke međunarodne komisije (ARCIC-II) te je bio član Međunarodne anglikansko-rimokatoličke komisije za jedinstvo i misiju (IARCCUM).

Blagoslov Crkve

Britanski su ga mediji 2002. identificirali kao jednog od favorita za nasljednika umirovljenog nadbiskupa Canterburyja, Georgea Careya. Tada su ga citirali kako sugerira da je bio meta rasističke kampanje blaćenja i ostao je biskup u Rochesteru do 2009. godine.

Sadašnji nadbiskup Canterburyja, Justin Welby, odao je počast Nazir-Aliju na svom Twitter nalogu 14. listopada.

Pohvalio je njegovu „stručnost u evangelizaciji, međuvjerskom dijalogu, ekumenizmu i teološkom obrazovanju“.

„On će i dalje biti blagoslov globalne Crkve kad se pridruži Ordinarijatu. Molit ću za njega i njegovu suprugu Valerie kako bi ih ovaj novi korak na njihovu putovanju mogao sve više približiti Bogu u Kristu“, rekao je nadbiskup Canterburyja.

Svećenik Ordinarijata vlč. James Bradley prošlog je mjeseca na svom Twitter nalogu zabilježio da su sljedeći anglikanski biskupi primljeni u puno zajedništvo s Katoličkom Crkvom od 1992. godine: Graham Leonard (London); Conrad Meyer; John Klyberg (Fulham); Richard Rutt (Leicester); John Broadhurst (Fulham); Edwin Barnes (Richborough); Keith Newton (Richborough); Andrew Burnham (Ebbsfleet); David Silk; Paul Richardson; John Goddard (Burnley); i Jonathan Goodall (Ebbsfleet).

KT