Umirovljeni svećenik Miroslav Agostini proslavio 80. rođendan


Miroslav Agostini, jedan od 17 umirovljenih svećenika smještenih u Svećeničkom domu u Sarajevu, proslavio je među kolegama svoj 80. rođendan 7. ožujka.

Rođen je 8. ožujka 1938. u župi Novo Selo kod Bosanskog Broda od oca Feliksa i majke Terezije r. Fontana. Odrastao je u obitelji s još tri sestre i dvojicom braće, srednju školu započeo je u Zagrebu, a završio u Đakovu. Teologiju je studirao u Đakovu, za svećenika Vrhbosanske nadbiskupije zaređen je 29. lipnja 1962.

Nakon što je 1967. osnovana nova župa Kolibe odcjepljenjem od Bosanskog Broda, imenovan je prvim župnikom te je uz zauzetu pomoć iskusnog brodskog župnika Ante Paradžika vodio gradnju župne crkve Sv. Mihovila Arkanđela i župnog stana. U vrijeme rata za osamostaljenje BiH, polovinom 1992., srpske oružane snage osvojile su župu sredinom god. 1992. te se župnik s vjernicima povukao u Slavonski Brod i služio im dobivši smještaj kod župnika Marka Majstorovića u župi Duha Svetoga.

Bio je zatim župnik u Gradačcu od 2000. do 2012. gdje je uz pastoralno služenje vjernicima vodio i HKD Napredak te nastupao na lokalnoj radio stanici tumačeći nedjeljna čitanja i obrađujući religiozne teme.

Nakon umirovljenja smješten je u Svećenički dom u Sarajevu gdje rado pomaže u katedrali i drugim gradskim župama kada ga župnici zamole. Osobito rado odlazi nedjeljom u župu Pale s upraviteljem Fabijanom Stanušićem koji je ujedno župnik te planinske župe s 80-ak župljana. Na prijedlog Fabijana predvodio je koncelebriranu misu umirovljenika u kućnoj kapelici 8. ožujka te na početku zahvalio Bogu koji ga je pozvao u život po roditeljima.

Zahvalio je Bogu za svećeničku službu u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. „Ovaj mi dan izgleda svečan i zato sam radostan. Radost mi povećava također boravak i bratski život u Svećeničkom domu kao jedno određenje Providnosti, ljudska sudbina. Hvala svima na svakom dobru! Iako nigdje sreća ne može biti savršena, ipak sam pozvan da pronađem ovdje i sada sadržaje i način života kako bih na kraju zemaljskog puta primio najveći obećani dar“, istaknuo je vlč. Miroslav.

Kod stola je slavljeniku u ime upravitelja i zajednice čestitao mons. Mato Zovkić istaknuvši da mu je Bog dao sonoran baritonski glas kojim rado pjeva i razgovijetno čita liturgijska čitanja te kontaktibilnost u odnosima s kolegama, kućnom osobljem i vjernicima u gradu. Zaželio mu je da nastavi ljudima činiti život radosnim te dobrodošlicu u klub osamdeset godišnjaka u Domu.

Mato Zovkić