Betlehem

UNESCO: Bazilika rođenja nije više ugrožena


Cjelina je od 2012. na popisu Svjetske baštine. Talijanska tvrtka počeka je obnovu u rujnu 2013. Zahvaljujući predanom radu mozaici na transeptu ponovno sjaju u najljepšem svjetlu.

Bazilika rođenja u Betlehemu nije više u opasnosti i uklonjena je s UNESCO-ve liste ugrožene svjetske baštine, navedeno je u odluci 43. sjednice Vijeća Svjetske baštine održanoj u Bakuu (Azerbajdžan), prenosi AsiaNews.

Restauracijski rad tvrtke Italian Piacenti S.p.a. započeo je rujnu 2013. i još uvijek je u tijeku. Crkva i palestinske vlasti mogli su vidjeti iznimno kvalitetan rad obnove "krova, vanjske fasade, mozaika i vrata", navedeno je u UNESCO-voj izjavi.

Palestinske nacionalne vlasti koje upravljaju gradom, donijeli su odluku o početku rada, uz znanje tri vjerske zajednice odgovorne za svetište: Grkopravoslavni patrijarhat Jeruzalema, Franjevačka kustorija Svete zemlje (u ime Katoličke Crkve) i Armenski patrijarhat Jeruzalema.

Smješten 10 km južno od Jeruzalema, Betlehem je prepoznat kao rodno mjesto Isusa Krista. Crkvu rođenja izgradio je 339. godine car Konstantin I. i njegova majka Helena, te je kao takva jedno od najstarijih kršćanskih bogoštovnih mjesta na svijetu.

Stoji na ostatcima poganskoga hrama podignutoga u vrijeme Hardijana, a skriva i spilju u kojoj je rođen Isus i položen u jasle.

Mjesto je prošireno i obnovljeno u 6. stoljeću pod carom Justinijanom I., a slijedile su pljačke i paljenja. Okruženje ove bazilike uključuje tri samostana: franjevački, pravoslavni i armenski, te je produživano u križarskome razdoblju i poslije.  

Godine 2002. baziliku su zauzele izraelske vojne snage želeći uhititi neke palestinske militante koji su se tu sakrili.

Stručnjaci su već duže vremena ukazivali na potrebu urgentne obnove zida i stupova koji su pocrnili od vatre te popravljanja krova, također nesigurnoga za milijune hodočasnike i turista koliko ih ovo mjesto posjeti svake godine.

Zahvaljujući iznimnom restauratorskom radu, mozaici na transeptima, ponovno su nakon stoljeća zasjali u punom sjaju. Oni uključuju Isusovo uzašašće, s Gospom, apostolima i anđelima; dvojbu Sv. Tome apostola; Isusov slavni ulazak u Jeruzalem; te dijelove scene preobraženja. Kompleks je od 2012. na UNESCO-vu popisu Svjetske baštine.

KT