Uskoro će zaživjeti projekt "Ćiro-put svjetske baštine"


Europska unija odobrila je 34 razvojna projekta kroz natječaj te je u sektoru kulturnog turizma odobren projekt “Ćiro - put svjetske baštine". Lokacije na kojima će se implementirati projekt su Stolac, Ravno, Čapljina i Mostar.

Ćiro je i danas svojevrsna turistička atrakcija.

Ćiro je i danas svojevrsna turistička atrakcija.

Projekat Ćiro - put svjetske baštine je nastavak nastojanja da se turistička ponuda Hercegovine, područja bogatog kulturnim, povijesnim i vjerskim naslijeđem, proširi autentičnim pričama i činjenicama. Projektom se promovira kulturni turizam i turizam na otvorenom duž pruge starog kolosijeka koja je nekada povezivala tri države šire regije. Projekt će kreirati turističku ponudu kojom se posjetiteljima predstavlja nekoliko povijesnih atrakcija (Eiffelov most na Ćirinom putu, Mustajbegova ćuprija u blizini Čapljine, neotkrivena nekropola blizu Hutova itd.) a koja se uvezuje s autentičnom kuhinjom i aktivnostima na otvorenom. Korisnici projekta, odnosno mikro, mala i srednja poduzeća, kako u turizmu, tako i u srodnim ekonomskim sektorima u ruralnim područjima i duž biciklističke staze Ćiro, će povećati svoju prodaju i otvoriti nova radna mjesta, stoji na portalu stolac.co.

Inače, mještani ovih pretežno hrvatskih krajeva su prije 40-ak godina posljednji put vidjeli obrise čuvenog vlaka koji je prometovao uskotračno prugom kojom se iz npr. Hutova u ta vremena moglo otići u bilo koji grad u Europi.

Projekt provodi Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu – REDAH, ukupna vrijednost projekta je  738 123,00 KM, dok su odobrena sredstva 590 300,00 KM.

Ž.I., KT