Kanada

Vandalizam nad crkvom zbog pronalaska 215 dječjih grobova


Poglavica indijanskog plemena Tk̓emlúps te Secwépemc osudio je vandalizam nad crkvom Sv. Josipa u Kamloopsu u Kanadi koji se dogodio nedugo nakon otkrića neobilježenih dječjih grobova u blizini škole koju je nekoć vodila Katolička Crkva.

Foto: Vandalizirana crkva Sv. Josipa, Alan Levine via Flickr (CC BY 2.0).

Foto: Vandalizirana crkva Sv. Josipa, Alan Levine via Flickr (CC BY 2.0).

"Duboko smo uznemireni kad smo saznali da je crkva Svetog Josipa vandalizirana. Nju su iz temelja sagradili Indijanci Tk̓emlúps te Secwépemc. Razumijemo brojne emocije povezane s rimokatoličkom rezidencijalnom školom. Istodobno, poštujemo izbore koje su naši preci donijeli prije više od 100 godina za podizanjem ove crkve", stoji u izjavi poglavice Rosanne Casimir.

Inače, za vikend 22. svibnja, zemni ostaci 215 domorodačke djece pronađeni su u neobilježenim grobovima u prostoru indijanske rezidencijalne škole u Kamloopsu. Otkriće je napravljeno radarom koji prodire u zemlju. Za sada nije jasno kako su djeca umrla.

Foto: Dječje igračke ispred Indijanske škole u sjećanje na 215 pronađenih grobova Nicholas Rausch/AFP

Kao odgovor na to pojavili su se grafiti na crkvi 31. svibnja s natpisima "protjerani", "deložirani" i "mjesto zločina", a na prednjim vratima bilo je "X". Do sljedećeg dana grafiti su uglavnom očišćeni, piše CNA.

Rezidencijalna škola u Kamloopsu djelovala je od 1890. do 1978. Njom je upravljao rimokatolički crkveni red Oblati Bezgrješne i to od 1893. do 1969., kada je kanadska vlada ponovno preuzela kontrolu nad školom. U to je vrijeme zgrada funkcionirala kao prebivalište za djecu domorodaca koja su pohađala mjesne škole. Rezidencija je zatvorena 1978.

Škola Kamloops bila je u jednom trenutku najveća škola u cijelom sustavu, koja je osnovana u Kanadi početkom 1870-ih, a nadgledale su je Katolička Crkva i različite protestantske  zajednice.

Povjerenstvo za istinu i pomirenje, koje je djelovalo od 2008. do 2015., izvijestilo je o povijesti zlouporaba u školskom sustavu. Djeca autohtonih zajednica bila su odvajana od obitelji i smještana u rezidencijalne škole kao sredstvo prisilne asimilacije i enkulturacije.

Jedan od poziva komisije bio je na ispriku preživjelima, njihovim obiteljima i zajednicama zbog uloge Katoličke Crkve u duhovnom, kulturnom, emocionalnom, fizičkom i seksualnom zlostavljanju djece domorodaca, među njima Prvih naroda, Inuita i Métisa.

Nadbiskup mons. J. Michael Miller iz Vancouvera izrazio je "duboku ispriku i sućut obiteljima i zajednicama koje su uništene" te ponovio svoju ispriku domorodačkom stanovništvu zbog zlostavljanja koje su se dogodile u crkvenim školama. "Želim se iskreno i duboko ispričati preživjelima i njihovim obiteljima, kao i onima koji su naknadno pogođeni, zbog tjeskobe izazvane žalosnim ponašanjem onih katolika koji su vršili bilo kakvo zlostavljanje u tim rezidencijalnim školama", rekao je nadbiskup Miller i dodao da je "Crkva nedvojbeno pogriješila provodeći vladinu kolonijalističku politiku koja je rezultirala tolikom boli za djecu, obitelji i zajednice", te da njegove isprike "moraju biti popraćene opipljivim radnjama koje potiču potpuno otkrivanje istine".

Nadbiskup Miller obvezao se da će biti "potpuno transparentan s arhivima i evidencijama u vezi sa svim rezidencijalnim školama“. Rekao je da su zapisi vezani za indijsku rezidencijalnu školu Kamloops, koja se nalazila na teritoriju nadbiskupije do 1945., kada je stvorena biskupija Kamloops, dani Komisiji za istinu i pomirenje.

Biskup Kamloopsa mons. Joseph Nguyen dao je izjavu 28. svibnja rekavši da je "slomljen i užasnut" otkrićem dječjih posmrtnih ostataka. "Izražavam najdublje suosjećanje svima koji žale zbog ove tragedije i neizrecivog gubitka", rekao je biskup Nguyen dodavši kako "nijedna riječ tuge ne bi mogla na odgovarajući način opisati ovo stravično otkriće". Biskup Nguyen dodao je da je pružio svoju "osobnu potporu, molitve i pratnju zajednici domorodačkih naroda u Kamloopsu i šire".

Papa Franjo, 6. lipnja, izrazio je svoju bol zbog otkrića posmrtnih ostataka 215 grobova domorodačke djece. "S bolom pratim vijesti koje stižu iz Kanade o uznemirujućem otkriću posmrtnih ostataka djece. Pridružujem se kanadskim biskupima i cijeloj Katoličkoj Crkvi u Kanadi izražavajući svoju blizinu kanadskom narodu traumatiziranom šokantnom viješću", rekao je između ostaloga Sveti Otac.

Statistike kažu kako je više od 150 000 domorodačke djece, pripadnika Prve Nacije, Métisa i Inuita, bilo prisiljeno pohađati više od 130 škola širom Kanade od 1870-ih do 1990-ih, u kampanji za njihovu asimilaciju u kanadsko društvo. Procjenjuje se da je između 4100 i 6 000 domorodačke djece umrlo kao rezultat zanemarivanja ili zlostavljanja u sustavu.

Ž.I., KT