Vatikan pokušao zaustaviti pokolj Armenаca


Istraživači vatikanskih arhivskih dokumenata o genocidu nad Armencima objavili su prvu knjigu o pokušajima pape Benedikta XV. (pontifikat 1914. - 1922.) i njegovе kurijе da zaustave masovni pokolj u Osmanskom Сarstvu, priopćava talijanski televezijski kanal Rome Reports.

Foto: papa Benedikt XV.

Foto: papa Benedikt XV.

 

U publikaciji je kronologija kako je nuncij, kardinal Angelo Maria Dolci (1867. - 1939.) pokušavao  zaustaviti  genocid nad Armencima.

"Vatikan je učinio sve što je mogao i što nije mogao u zaustavljanju strašnoga pokolja. Apostolski nuncij je putovao na sastanke koji su bili izvan diplomatskoga djelokruga. Papinski poslanik nije imao prava na takve korake. Dolci se sastajao s ministrima, vizirom i sultanom. Govorio je u ime Pape i Svete Stolice jer je bio siguran da papa Benedikt XV. želi pomoći i spasiti te mučenike", govori o knjizi  suautorica Valentina Karahanjan, jedna je od istraživačica vatikanskih arhiva.

Kardinal Dolci

Knjiga Sveta Stolica i uništavanje Armenaca u Osmanskom Carstvu je izišla u Italiji, u izdavačkoj kući Cantagalli. Autori knjige su istraživači vatikanskih arhiva Valentina Karakhanjan i Omar Vigano. Proslov knjizi napisala je poznata talijanska spisateljica armenskoga podrijetla Antonia Arslan.

Prema riječima Valentine Karakhanjan u vatikanskim dokumentima, koji su otvoreni od 1985. čuva se mnoštvo raznovrsnih osvrta, brzoglasa, izvješća i pisama. Sveta Stolica je poduzela sve što je mogla radi zaštite mirnoga stanovništva, organizirala skupljanje sredstava za iseljenike, pružala duhovnu i materijalnu pomoć.

Knjiga je posvećena patrijarhu Armenokatoličke crkve Nersesu Bedrosu XIX. koji je preminuo 2015.  

KT